Dr. Florica Zaharia, Doctor în textile și Conservator Emerita al The Metropolitan Museum of Art, a vorbit cu jurnaliștii G4Food despre beneficiile cânepei, subliniind importanța acestei plante ecologice și istoricul său valoros în utilizarea alimentară și medicinală.
„Deși ne-am obișnuit să punem cânepa în categoria plantelor problematice, cânepa noastră, cunoscută sub denumirea de Cannabis sativa, este o plantă extrem de versatilă, cu multiple aplicații în alimentație și medicină. Frunzele de cânepă pot fi consumate în salate, iar din semințele plantei se poate face lapte de cânepă”, a declarat Dr. Zaharia, pentru G4Food.
Mai mult, aceasta a subliniat rolul ecologic al cânepei, care este o plantă ce contribuie la păstrarea resurselor naturale, fiind utilizată pentru fibre, semințe și uleiuri. „Cânepa are un impact pozitiv asupra mediului, iar valoarea acestei plante în cunoașterea resurselor din jurul nostru nu poate fi subestimată. Este timpul să privim relația dintre om și natură dintr-o nouă perspectivă”, a adăugat ea.
Dr. Florica Zaharia este fondatoare a Muzeului Textilelor, un loc dedicat educației și cercetării textilelor, care face parte din clusterul Caneparo, o inițiativă înființată în ianuarie 2022, alături de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și alte organizații importante. Clusterul Caneparo urmărește refacerea lanțului valoric al cânepii industriale și poziționarea României ca un jucător important pe piața internațională a cânepei, având în vedere tradiția și expertiza țării în inovarea de produse pe bază de cânepă.
Și de unde se pot cumpăra, doamna doctor, niște frunze dintr-astea pentru salată? Aveți magazinul propriu?