Dieta mediteraneană poate reduce riscul de COVID-19, potrivit unui nou studiu

dieta, covid-19, dieta mediteraneana, legume, fructe, fructe de mare

O dietă în stil mediteranean, renumită pentru beneficiile sale asupra sănătății, ar putea contribui, de asemenea, la reducerea riscului de a contracta COVID-19, potrivit unui nou studiu publicat în PLOS ONE, transmite publicația EatingWell.

Această dietă pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe, fructe de mare și ulei de măsline, cu un consum moderat de carne de pasăre, ouă, brânză și iaurt. Dieta mediteraneană este deja recunoscută pentru îmbunătățirea sănătății inimii, creierului și a greutății corporale, iar acum cercetătorii sugerează că ar putea juca un rol și în prevenirea COVID-19.

Studiul a analizat datele din șase cercetări care au implicat 55.489 de participanți pentru a investiga relația dintre dieta mediteraneană și COVID-19. Rezultatele indică faptul că persoanele care au urmat îndeaproape această dietă au fost mai puțin susceptibile de a contracta COVID-19. Cu toate acestea, legătura dintre dietă și reducerea simptomelor sau severității COVID-19 a fost mai slabă.

În mod interesant, anumite grupuri de alimente din cadrul dietei mediteraneene au prezentat corelații mai puternice cu reducerea riscului de COVID-19. Un consum mai ridicat de ulei de măsline, fructe și nuci, împreună cu un consum redus de carne roșie și cereale, au fost asociate cu un risc mai scăzut de contractare a virusului. De asemenea, un consum mai mare de legume, fructe, leguminoase, nuci, cereale integrale și pește pare să reducă șansele de a dezvolta simptome severe ale COVID-19.

Beneficiile potențiale ale dietei mediteraneene în acest context ar putea fi atribuite proprietăților sale antiinflamatorii și capacității sale de a sprijini sănătatea sistemului imunitar. Alimentele care reduc inflamația și stimulează imunitatea, cum ar fi fructele, legumele, nucile și peștele gras, pot ajuta organismul să răspundă mai eficient la infecții, inclusiv COVID-19. În plus, un intestin sănătos, susținut de probioticele din alimentele fermentate, joacă un rol crucial în menținerea unui sistem imunitar puternic.

În concluzie, deși dieta mediteraneană în ansamblu nu a fost strâns legată de reducerea severității COVID-19, componentele sale pot oferi beneficii de protecție împotriva virusului.

Sursa foto: Magdanatka | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *