De ce să NU pui banane în orice smoothie / Unele combinații nu aduc niciun beneficiu pentru sănătate, ba chiar din contră, ar putea reduce efectele benefice ale altor fructe

Smoothie-ul cu fructe de pădure nu ar trebui să conțină și banane FOTO: Dreamstime/ Atustudio Atustudio

Bananele adăugate în smoothie-ul cu fructe de pădure poate părea că aduc un plus de beneficii pentru sănătate. Dar noi cercetări sugerează că această combinație ar putea anula unele dintre beneficiile fructelor, conform NY Post. Oamenii de știință de la Universitatea din California, Davis, au descoperit că adăugarea unei banane în acest smoothie ar putea reduce semnificativ absorbția compușilor din fructele de pădure (care stimulează inima și creierul) cu până la 84%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Studiul, publicat luna aceasta în revista Food & Function, indică o enzimă numită polifenol oxidază (PPO), care se găsește în cantități mari în banane, ca fiind cauza acestei scăderi. PPO reacționează cu compuși vegetali benefici cunoscuți sub numele de flavanoli — care se găsesc în alimente precum fructele de pădure, strugurii, merele și cacao — care sunt asociați cu îmbunătățirea sănătății inimii și creierului.

„Am încercat să înțelegem, la un nivel foarte practic, cum o preparare alimentară obișnuită, cum ar fi un smoothie pe bază de banane, ar putea afecta disponibilitatea flavanolilor care urmează să fie absorbiți după consum”, a declarat pentru Fox News Digital cercetătorul principal Javier Ottaviani, profesor adjunct la UC Davis.

Combinații de fructe nerecomandate

Într-un mic studiu clinic, voluntarii au băut două smoothie-uri — unul preparat cu banane și altul cu fructe de pădure amestecate, care au un conținut scăzut de PPO. Probele de sânge și urină au arătat că smoothie-ul cu banane a redus absorbția flavanolilor, în comparație cu versiunea cu fructe de pădure sau cu o capsulă de flavanoli. „Deși ne așteptam ca PPO să influențeze conținutul de flavanoli și absorbția acestora din smoothie-uri, am fost surprinși de cât de rapid și semnificativ a redus conținutul de flavanoli din smoothie adăugarea unei singure banane și, în consecință, nivelurile de flavanoli din organism”, a spus Ottaviani.

„A fost, de asemenea, surprinzător să descoperim că, chiar dacă bananele sunt consumate în același timp cu flavanolii, dar nu în același smoothie, PPO a redus în continuare nivelurile de flavanoli din organism”, a adăugat el. „Este important să se evite combinarea alimentelor care conțin flavanoli cu cele care se înnegresc rapid după ce sunt tăiate, cum ar fi bananele, avocado și frunzele de sfeclă.”

Când bananele sunt amestecate, PPO reacționează cu oxigenul și începe să descompună flavanolii, același proces care determină brunarea fructelor după ce sunt tăiate. Acest proces poate continua în timpul digestiei, lăsând mai puțini compuși pe care organismul să îi absoarbă.

Academia de Nutriție și Dietetică recomandă consumul zilnic a 400-600 de miligrame de flavanoli. Pentru asta, Ottaviani a spus că este mai bine să combinați fructele bogate în flavanoli, cum ar fi fructele de pădure, cu ingrediente cu conținut scăzut de PPO, cum ar fi ananasul, portocalele, mango sau iaurtul. „Cu toate acestea, bananele rămân un fruct excelent și o opțiune excelentă pentru prepararea smoothie-urilor, dar nu și dacă doriți să păstrați flavanolii în smoothie”, a adăugat Ottaviani.

Moderația și rotația, cheia unei bune diete

Dr. Parth Bhavsar, medic de familie certificat din Georgia și fondator al TeleDirectMD, a declarat că, de fapt, cheia este diversitatea și ajustarea dietei. „Moderația și rotația sunt mult mai relevante”, a declarat Bhavsar, care nu a participat la studiu. „Dacă vă plac bananele în smoothie, consumați-le. Dar puteți alterna între smoothie-urile cu fructe de pădure și cele cu banane.”

Alte combinații alimentare obișnuite pot, de asemenea, să interfereze cu absorbția nutrienților, a remarcat Bhavsar. De exemplu, ceaiul sau cafeaua pot bloca absorbția fierului, calciul poate concura cu fierul, legumele crucifere crude pot împiedica absorbția iodului, iar un aport foarte mare de fibre poate limita absorbția mineralelor. „Deși sunt mici în fiecare caz, ele se pot acumula în timp”, a spus el.

Cercetătorii de la UC Davis au remarcat că descoperirile recente ar putea stimula mai multe cercetări privind modul în care prepararea alimentelor afectează absorbția nutrienților. Studiul, care a fost realizat împreună cu oameni de știință de la Universitatea din Reading din Anglia și Universitatea King Saud din Arabia Saudită, a fost finanțat printr-o subvenție de cercetare de la Mars, Inc., un colaborator frecvent în cercetarea flavanolului din cacao. Ottaviani este directorul Mars Edge Core Laboratory.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *