Curcan sau pizza? Ce conțin pachetele cu mâncare trimise astronauților aflați pe Stația Internațională Spațială, cu ocazia Crăciunului

Curcan sau pizza? Ce conțin pachetele cu mâncare trimise astronauților aflați pe Stația Internațională Spațială, cu ocazia Crăciunului Curcan sau pizza? Ce conțin pachetele cu mâncare trimise astronauților aflați pe Stația Internațională Spațială, cu ocazia Crăciunului

Nu este vorba doar de provocarea de face un coș cu alimente care să reziste călătoriei în spațiul cosmic, ci intră în joc tot felul de probleme de logistică unice, pentru a face posibilă luarea mesei într-o stare aproape de imponderabilitate.

Pregătirea meselor de sărbători dă bătăi de cap aici, pe Pământ. Ce să mai vorbim despre meniurile destinate astronauților? Pentru asta, este nevoie de atingerea mai multor niveluri de pregătire de către echipele de oameni de știință deciși să ofere astronauților ceva special. Și nu este vorba doar de provocarea de a pregăti alimente care să reziste călătoriei, ci intră în joc tot felul de probleme logistice unice, pentru a face posibilă servirea mesei într-o stare de aproape imponderabilitate. 

De exemplu, prăjiturile specifice meselor de Crăciun, dar  și orice alte alimente care generează firimituri ar putea crea un dezastru pe Stația Spațială Internațională (ISS), din cauza echipamentului extrem de sensibil de la bord. Drept urmare, prăjiturile trimise pe stație trebuie suficient de mici pentru a fi mâncate dintr-o singură mușcătură, iar alte deserturi mai mari trebuie să fie lipicioase sau umede. Majoritatea alimentelor trimise în spațiul cosmic trebuie, de asemenea, să fie stabile la raft, să poată fi consumate în siguranță după câteva luni de la livrare și să fie ambalate într-un mod care să lase deșeuri puține”, notează publicația americană eater.com.

De strategia și coordonarea din spatele acestei activități se ocupă Kimberly Glaus Läte și echipei ei. Läte activează ca om de știință la compania Leidos, un contractor NASA, care colaborează cu Laboratorul de Sisteme Alimentare Spațiale (SFSL) al NASA, pentru a pregăti și împacheta alimentele destinate echipajului de pe stația spațială, atât cu ocazia Sărbătorilor, cât și de-a lungul anului.

Publicația americană cu profil alimentar a dedicat recent un articol meselor din spațiu. Ca să afle detalii, a realizat un interviu cu doamna Läte despre meniul de la bordul ISS cu ocazia Crăciunului 2023, despre cum sunt pregătite mesele pentru a putea fi servite în spațiu și despre restricțiile alimentare care trebuie respectate la 250 de mile deasupra Pământului.

Suc băut cu paiul

Doamna Kimberly Glaus Läte a precizat că produsele alimentare gata de consum, cum ar fi prăjiturile, biscuiții și diversele mixuri, sunt achiziționate de pe piață și reambalate în materiale aprobate de autoritățile aeronautice. Pulberile pentru prepararea sucurilor sunt cumpărate, ambalate în pungi și sigilate în vid, prevăzute cu un sistem care permite adăugarea apei fără scurgeri. Membrii echipajului scutură punga pentru a dizolva pulberea, apoi bea băutura folosind un pai special.

Mâncare deshidratată

Ingredientele achiziționate sunt folosite pentru prepararea alimentelor, care apoi sunt fie liofilizate ( deshidratate ), fie termostabilizate. Alimentele liofilizate trebuie rehidratate înainte de a fi consumate. Sunt ambalate în vid, ambalajul are un sistem special pentru a permite adăugarea apei pentru a rehidrata complet alimentele înainte ca astronautul să deschidă pachetul și să mănânce. Alimentele termostabilizate sunt gata de consumat și pot fi încălzite sau consumate la temperatura camerei.

Curcan prăjit, somon afumat

Meniul standard include atât curcan prăjit feliat (un produs liofilizat, rehidratat de membrii echipajului ) cât și curcan afumat (un produs iradiat care este gata de mâncat), plus piure de cartofi, varză de Bruxelles, macaroane și brânză, fasole verde și suc de mere ca desert. Echipa SFSL a pregătit, de asemenea, un recipient special pentru alimente de sărbători, inclusiv conserve de carne de crab, somon afumat, pate de ficat de porc, sos de afine jeleat și latte cu mirodenii de dovleac. Mâncarea a fost livrată în noiembrie.

Fără firimituri

Fursecurile și gustările din meniul standard sunt, în general, de dimensiuni mici. Produsele care nu pot fi date gata dintr-o mușcătură sunt umede sau lipicioase, pentru a limita formarea firimiturilor. Prăjitura cu lemon curd și prăjitura cu budincă de ciocolată sunt alimente termostabilizate, în pungă (cum ar fi puiul gata de consumat și tonul care se găsesc în magazinele alimentare). Ambele prăjituri sunt umede și nu generează firimituri. Pentru a oferi membrilor echipajului o experiență de vacanță sunt furnizate tuburi de glazură pentru decorarea fursecurilor. 

Echipajul de pe orbită se reunește pentru sărbători și mese speciale.

Pachete de acasă

Membrii echipajului stației spațiale primesc pachete cu alimente selectate de familiile lor. Echipa SFSL oferă informații pentru a se asigura că articolele selectate nu vor genera firimituri și sunt stabile la raft.  Meniul standard al stației spațiale este trimis înainte echipajului și conceput pentru a fi acceptabil pentru membrii acestuia. 

Fără sare iodată

Echipa SFSL pregătește alimente folosind sare neiodată, deoarece iodul poate crea probleme tiroidale membrilor echipajului. Excesul de fier este, de asemenea, o preocupare. Alimentele pentru zborurile spațiale au sodiu redus în comparație cu majoritatea alimentelor procesate comercial, pentru a preveni exacerbarea unor probleme create de condițiile de zbor spațial, cum ar fi pierderea osoasă sau problemele de presiune intraoculară. Membrii echipajului sunt asociati individual cu un chirurg de zbor, evaluând în colaborare nevoia oricăror suplimente. Aproximativ 20-25% dintre alimente sunt preferințe personale sau articole de specialitate care pot fi acomodate cu programul de aprovizionare ISS.

Fără alcool

Fiecărui membru al echipajului îi sunt alocate cinci recipiente de preferință pentru cafea/ceai ca parte a alocației preferințelor personale. Echipa SFSL lucrează cu membrii echipajului pentru a selecta cafeaua, ceaiul sau altă băutură la alegere, pentru a fi ambalate în punga pentru băuturi. Acest lucru permite membrilor echipajului să-și consume băutura cu cofeină ca acasă. Există, de asemenea, recipiente cu băuturi precum cacao, băutură de portocale, smoothie de mango și piersici și alte băuturi. Meniul standard nu include băuturi alcoolice.

Mere și portocale

Seturi de alimente proaspete, kituri de alimente stabile la raft și kituri de depozitare la rece sunt trimise pe fiecare vehicul de marfă, dacă disponibilitatea în masă permite. Seturile de alimente proaspete includ de obicei mere, portocale și alte produse pe care membrii echipajului le solicită. Trusele stabile la raft conțin produse alimentare depozitate la temperatura camerei și includ cereri speciale. Trusele de hrană pentru depozitare la rece conțin articole perisabile precum brânza.

Pizza, ca să le treacă dorul de casă

Trusele de pizza sunt un deliciu special și includ crusta de pizza stabilă la raft, sos de pizza într-o sticlă de plastic, pepperoni și alte toppinguri stabile la raft. Aceste ingrediente au încă o perioadă de valabilitate limitată și sunt posibile numai datorită reaprovizionării și distanței scurte dintre Pământ și ISS. 

foto cover images.nasa.gov

Curcan sau pizza? Ce conțin pachetele cu mâncare trimise astronauților aflați pe Stația Internațională Spațială, cu ocazia Crăciunului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *