În fiecare an pe 3 noiembrie, iubitorii de gastronomie celebrează Ziua Sandvișului (Sandwich Day). Cu această ocazie, G4Food l-a întrebat pe chef Alex Burca despre secretele transformării unui sandwich obișnuit într-un preparat gourmet.
„De multe ori mâncăm sandwich-uri atunci când ne e foame la 12 noaptea sau vrem ceva rapid și uneori «leneș» de mâncare. Un sandwich poate deveni gourmet în multe moduri, din ingredientele premium, de calitate, sau din modul de preparare”, a explicat chef Burca.
Sandwich-uri premium
Printre exemplele de sandwich-uri gourmet, chef Burca a menționat celebrul New York Pastrami Sandwich, un preparat iconic făcut din piept de vită condimentat și lăsat la uscat timp de cinci săptămâni. „Vita este apoi încălzită și feliată în felii subțiri care se topesc în gură, iar sandwich-ul obligatoriu trebuie să aibă muștar și murături.”
Un alt exemplu oferit de chef este Croque Madame, un sandwich franțuzesc care datează din 1891. Inițial un preparat simplu cu șuncă și brânză, acesta a evoluat și acum conține șuncă, unt, brânză Gruyère, sos bechamel și un ou prăjit.
Chef Burca a adăugat că în restaurantul unde lucrează -„Mosafir” – există un sandwich gourmet – grilled cheese sandwich cu salam de Nădlac, caș sărat, vinete prăjite (variază în funcție de sezon) și servit cu un sos de roșii rase, asezonat cu sare și usturoi.
„Indiferent că alegi să faci un sandwich din ingrediente sau tehnici gourmet, merită să te bucuri din când în când de un sandwich mai altfel decât mănânci în mod normal”, a conchis chef Alex Burca.