Ciuperci misterioase, apărute după ploile abundente în California. Noile specii identificate au crescut baza de date despre aceste organisme de patru ori, în acest an

Ciuperci ciudate apărute după ploaie Sursa foto: Pexels

Californa se confruntă cu o noutate absolută ce a apărut în zonele împădurite, după ploile abundente din ultima vreme. Este vorba despre ciuperci misterioase, pe care culegătorii pasionați nu le-au mai văzut până acum. Cel mai probabil, acestea erau în pământ de zeci de ani, fără a rodi, însă.

Învigorate de umezeală, ciupercile care până acum au fost necunsocute în această zonă, au început să iasă la suprafață, spre suprinderea celor care sunt pasionați de micologie. Unele au forma familiară de ciupercă, cu tulpină și pălărie, dar altele seamănă cu coralii fluorescenți sau jeleu maro, ori cu mici nasturi galbeni strălucitori. Sunt forme bizare, vizibile cu ochiul liber doar pentru o scurtă perioadă, în timp ce organismele își eliberează sporii.

Noi specii identificate

Fiecare apariție a aestora este o șansă pentru „vânătorii” de ciuperci de a identifica specii noi, notează NY Times. Aproximativ 95% dintre speciile de ciuperci de pe planetă nu au fost încă descrise, conform unui raport din 2023 de la Royal Botanic Gardens, Kew. De câțiva ani încoace, micologii profesioniști și amatorii deopotrivă folosesc secvențierea ADN-ului pe ciuperci furajere, a spus Mandie Quark, micolog și responsabil de comunicații pentru Fungal Diversity Survey din California, care își propune să adauge secvențe de la zeci de mii de ciuperci la bazele de date științifice. Prin secvențiere, pasionații de ciuperci identifică adesea ciupercile care sunt primele exemple de acest fel în bazele de date.

„Probabil că am putea ieși afară chiar acum aici, în California – sau într-adevăr, oriunde te-ai afla în America de Nord – și am putea găsi cu ușurință o nouă specie de ciuperci sau ciuperci care nu au fost descrise”, a spus Quark.

La tabăra anuală de hrană a Asociației de Micologie a Comitatului Sonoma din ianuarie, Mandie Quark și partenerul ei, Alan Rockefeller, au ajutat sute de campani să identifice ciupercile culese din pădurea de lângă Occidental, California. Cutii de hârtie roșie și albă, fiecare care conținând câte o ciupercă. Într-un laborator improvizat, voluntarii au demonstrat cum se extrage ADN-ul din excrescențe. Secvențierea unei regiuni scurte din codul genetic al fiecărei ciuperci le poate deosebi.

Baza de date, de patru ori mai mare

Odată ce colecționarii primesc o potrivire pentru secvența lor, ei pot introduce informațiile pe iNaturalist, un site web unde pasionații își pot împărtăși observațiile din natură. Între timp, organizații precum Ohio Mushroom DNA Lab și Mycota Lab, fondate de Stephen Russell, un biochimist la Universitatea din Michigan, introduc secvențele în baze de date științifice accesibile comunității de cercetare. În acest fel, informațiile generate de rețelele dispersate de furajatori pot fi direcționate direct către oamenii de știință și organizațiile de conservare.

Ultimii ani au adus o explozie de tipuri de ciuperci pentru secvențiere, a spus Quark. Mai mult de 21.000 de mostre au fost deja secvențiate în acest an, a spus ea, de la 5.600, câte erau  în 2022. „Probabil vom încheia anul cu peste 40.000”, a spus ea.

Și mai rămân multe ciuperci de identificat. Unele dintre aceste organisme, care trăiesc ca o rețea de fire ascunse în sol, este posibil să nu fi trimis un corp roditor de ani de zile. Dar după o ploaie puternică în sudul Californiei, colecționarii ar putea întâlni ciuperci care nu au fost văzute de zeci de ani, a mai spus Quark.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *