În spațiu, anumite alimente trebuie evitate din motive de sănătate și confort. Iată cele cinci tipuri de alimente pe care astronauții nu le consumă, potrivit huffpost.com:
1. Alimente cu risc ridicat de intoxicație alimentară
Alimentele care pot provoca toxiinfecții, cum ar fi carnea sau fructele de mare nefierte și produsele lactate nepasteurizate. În microgravitație, toxiinfecția poate deveni extrem de neplăcută și greu de gestionat.
2. Mese tip militare pregătite pentru consumul imediat (MRE)
Deși sunt bogate în calorii și săruri, tipul acesta de mese pot agrava pierderea densității osoase cauzată de microgravitație. Aici, sărurile pot accelera pierderea masei osoase, ceea ce este problematic pentru sănătatea astronauților.
3. Alimente care produc firimituri
Chipsurile, pâinea și alte alimente care fac firimituri sunt periculoase în spațiu. Firimiturile pot pluti și ajunge în echipamentele de pe navă sau în ochii astronauților, provocând probleme.
4. Alimente fără gust
În spațiu, simțul gustativ este afectat de schimbările în fluidele corporale, ceea ce face ca alimentele fade să fie și mai neplăcute. Sosurile picante sunt populare pentru că adaugă gust meselor și îmbunătățesc experiența culinară.
5. Alcool
NASA a interzis alcoolul din cauza riscurilor de siguranță și a problemelor de poluare în sistemele de apă și aer ale navei spațiale. Deși există riscuri, uneori băuturi alcoolice neoficiale au fost aduse în spațiu.
Provocările legate de alimentație în spațiu sunt mari, dar astronauții au acces la o varietate de alimente care sunt atent selectate și pregătite pentru a asigura sănătatea și confortul lor.