Cinci cetăţeni maghiari, care importau hrană pentru animale, suspectaţi de evaziune fiscală în Bihor / Ar fi prejudiciat statul român cu aproape un milion de euro

hrana pentru animale, bihor, evaziune fiscala, importuri

Polițiștii bihoreni de la Investigarea Criminalității Economice cercetează cinci cetățeni din Ungaria, care au înființat și condus firme pe teritoriul României și care sunt suspectați de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la aproape un milion de euro din afaceri cu hrană pentru animale, importată din țara vecină, transmite News.ro.

Cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 37 și 51 de ani, din Ungaria sunt cercetați de autoritățile române pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.

„Din cercetări, a reieșit că, în perioada mai 2021 – ianuarie 2024, aceștia ar fi deținut succesiv calitatea de administratori ai două societăți comerciale din localitatea Sântion, județul Bihor și ai uneia din municipiul Oradea, județul Bihor și ar fi creat astfel un circuit evazionist, cu scopul prejudicierii bugetului consolidat al statului cu suma totală de 4.564.235 lei. Astfel, prin intermediul societății comerciale din Oradea și a uneia din Sântion, cele cinci persoane ar fi efectuat achiziții intracomunitare de bunuri (hrană pentru animale) supuse taxării inverse, de la firme din Ungaria, pe care le-ar fi facturat ulterior către cea de-a doua societate comercială din localitatea Sântion. Societatea comercială din Oradea și cea din Sântion ar fi acționat ca firme tampon între furnizorii ungari și beneficiarul român, realizându-se doar un circuit scriptic de facturi, spațiile de depozitare și mijloacele auto cu care s-ar fi efectuat achizițiile intracomunitare aparținând celei de-a doua societăți comerciale, din localitatea Sântion. De asemenea, prin interpunerea societății din Oradea și a primei din Sântion, s-ar fi urmărit cantonarea în sarcina acestora a TVA-ului datorat bugetului de stat, care nu ar mai fi fost plătit, firmele fiind introduse voit în procedura insolvenței”, informează, miercuri, Poliția județeană Bihor.

Marți, anchetatorii au făcut, în cadrul acestui dosar, percheziții la trei adrese, pe raza municipiului Oradea.

În urma descinderilor au fost descoperite și ridicate în vederea cercetărilor diferite înscrisuri și documente, în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost utilizate în desfășurarea activității infracționale. Totodată, polițiștii au dispus indisponibilizarea unui stocului de hrană pentru animale în valoare de 277.641 de lei.

Sursa foto: Pixabay/Antranias

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *