Cheddar sau mozzarella? Dieteticienii au stabilit care dintre aceste două tipuri de brânză, destul de asemănătoare din punct de vedere nutrițional, este mai sănătoasă: Mozzarella, mai slab calorică, mai puțin procesată și mai săracă în sare

cedar mozzarellaBUN Sursa foto: Pexels

Cheddar și mozzarella sunt două dintre cele mai populare brânzeturi. Mărunțite, topite sau feliate, ambele oferă un gust bogat și satisfăcător, atunci când sunt adăugate la feluri de mâncare sau consumate ca atare.

Ca și alte brânzeturi, acestea vin cu grăsimi și calorii, dar toate brânzeturile pot fi sănătoase, dacă sunt consumate cu moderație, și pot face parte dintr-un plan sănătos de slăbire, susțin dieteticienii, potrivit today.com.

Care este diferența dintre brânza cheddar și mozzarella?

Cheddarul este originar din Anglia, în timp ce mozzarella a fost făcută pentru prima dată în Italia.

Ambele brânzeturi sunt făcute din lapte de vacă, deși mozzarella era, odată, făcută, în mod traditional, din lapte de bivoli de apă. Acea versiune, numită bufala mozzarella, este încă disponibilă în multe magazine și este de obicei mai scumpă.

Cheddar este învechit timp de aproximativ un an, sau chiar câțiva ani, pentru a-i oferi mai multă aromă și un gust mai ascuțit, potrivit Dairy Farmers din Wisconsin. Este o brânză fermă, tare, care devine cremoasă când este topită. Cheddar este o vedetă în feluri de mâncare precum macaroanele cu brânză și supa de broccoli cu cheddar.

Mozzarella este o brânză proaspătă, moale sau semimoale, care este, de obicei, consumată la câteva zile după ce a fost produsă, potrivit Institutului American de Produse Lactate. Unele soiuri cu umiditate scăzută pot fi învechite câteva săptămâni.

Mozzarella are o aromă blândă și este faimoasă pentru faptul că devine elastică atunci când este topită. Ea este un topping cheie pentru pizza și ingredientul vedetă al mâncărurilor precum lasagna.

Informații nutriționale pentru mozzarella versus cheddar

Ambele brânzeturi sunt surse bune de proteine ​​și calciu, spune dieteticianul Natalie Rizzo. Proteinele sunt benefice pentru întreținerea mușchilor și pentru sațietate, în timp ce calciul susține sănătatea oaselor, adaugă dieteticianul Patricia Bannan.

Ambii experți notează că mozzarella este puțin mai ușoară decât cheddarul.

„Mozzarella este, de obicei, făcută din lapte parțial degresat, așa că are ceva mai puține calorii per 28 g decât cheddar – 70 față de 100 – precum și grăsimi saturate, 3 grame față de 5 grame”, spune Rizzo.

„Dacă sunteți îngrijorat de sodiul din dieta dumneavoastră, alegeți cu siguranță o brânză cu un conținut scăzut de sodiu. Mozzarella va avea mai puțin sodiu decât cheddar”, recomandă Bannan.

Ambele brânzeturi conțin cantități minime de lactoză, spune Rizzo. Bacteriile probiotice, care sunt benefice pentru organism, pot fi găsite în brânza învechită, cum ar fi cheddar, dar ea nu sugerează să te bazezi pe brânză pentru probiotice, deoarece nu este clar cât de multe există în brânză.

De asemenea, topirea cheddarului sau a mozzarella nu afectează profilul lor nutrițional, spune Rizzo.

Cheddar versus mozzarella: care este mai sănătoasă?

Ambii experți în nutriție și dietetică apreciază că mozzarella este în avantaj, deoarece are mai puține este mai scăzută în calorii și grăsimi saturate și are alte plusuri.

„Mozzarella proaspătă, fiind procesată minim, conține, adesea, mai puțini aditivi și conservanți. Cheddar este o brânză învechită, ceea ce o face mai bogată în aromă, dar și mai probabil să conțină sare adăugată… dar nu aș recomanda cuiva să evite cheddar și să mănânce doar mozzarella”, spune Bannan.

Mozzarella funcționează excelent în multe rețete, dar uneori cheddar ar putea fi o alegere mai bună, notează ea.

„Sunt foarte asemănătoare, dar cred că mozzarella este puțin mai sănătoasă, deoarece are mai puține grăsimi saturate, în același timp având aceeași cantitate de proteine ​​și calciu”, adaugă Rizzo.

Un baton de brânză mozzarella poate fi o opțiune bună atunci când cineva încearcă să slăbească, mai spune Rizzo.

Respectați o porție de 28 g pentru ambele brânzeturi, sau aproximativ de dimensiunea unei perechi mici de zaruri. Este ușor să consumi brânză în exces, așa că moderația este esențială.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *