Ouăle sunt un aliment de bază, obișnuit, în general, pentru micul dejun, dar pot fi servite și la multe alte mese. Dacă mănânci des ouă, s-ar putea să te întrebi dacă sunt o sursă bună de proteine. Iată, potrivit today.com, câte proteine sunt într-un ou, câte să mănânci într-o zi, diferența dintre cele crude și fierte și dacă ouăle sunt sau nu bune pentru pierderea în greutate.
Câtă proteină este într-un ou?
Un ou mare are 6 grame de proteine și 70 de calorii. Ouăle sunt, de asemenea, o sursă excelentă de iod, vitamina B12, biotină, colină și seleniu. În plus, conțin vitaminele E, A, D, mai multe vitamine B, acid folic și zinc.
Cu alte cuvinte, un ou are o valoare nutrivă mare. Un ou mare are și 185 de miligrame de colesterol, ceea ce sperie mulți oameni cu probleme cardiace. Cu toate acestea, nu s-a demonstrat că un consum de până la 12 ouă pe săptămână crește nivelul de colesterol din sânge. Așa că mergeți mai departe și adăugați ouă la micul dejun sau la orice masă a zilei, pentru că este o sursă de proteine.
Câtă proteină este în albuș, față de gălbenușuri?
„O percepție comună este că albușul de ou conține mai multe proteine decât gălbenușul de ou, ceea ce este adevărat”, spune Elizabeth Shaw, nutriționist. Un albuș mare conține 3,6 grame de proteine, în timp ce un gălbenuș mare conține 2,7 grame de proteine”, spune Shaw.
Însă, restul nutrienților benefici (vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și antioxidanți) se găsesc în gălbenuș, așa că este important să mănânci întregul ou.
Două ouă oferă suficiente proteine la o masă?
„Două ouă mari oferă aproximativ 12 grame de proteine de înaltă calitate, oferind aproximativ 26% din doza alimentară recomandată (doza zilnică recomandată), care este stabilită la 46 de grame pentru femei. Deși pare o cantitate decentă de proteine, nevoile individuale de proteine variază enorm, în funcție de vârstă, sex și niveluri de activitate, iar mulți experți în sănătate recomandă mai mult de 1 până la 1,4 g/kg de proteine pe zi”, spune Shaw.
Pentru o persoană cu o greutate corporală de 68 kg, înseamnă aproximativ 70 de grame, sau mai mult, pe zi. În acest caz, proteina din două ouă nu este suficientă pentru un individ activ. Shaw recomandă combinarea ouălor cu alte alimente care conțin proteine, cum ar fi pâinea integrală, fasolea, tofu sau puiul.
Ouăle crude au mai multe proteine decât ouăle fierte?
„Atât ouăle crude, cât și cele fierte oferă 6 grame de proteine de înaltă calitate”, spune Shaw. Nu este sigur să mănânci ouă crude, deoarece acestea pot conține salmonella, o bacterie care provoacă intoxicații alimentare. Shaw spune că ar trebui să gătiți bine ouăle la 330 grade Celsius pentru a vă asigura că sunt sigure de mâncat.
Ouăle sunt bune pentru pierderea în greutate?
Ouăle sunt una dintre alegerile de top pentru alimente bogate în proteine, cu un conținut scăzut de calorii, care ajută la pierderea în greutate. „De fapt, cercetările arată că un consum de ouă, ca parte a unei diete cu restricții calorice, a sporit eforturile de scădere în greutate ale participanților”, spune Shaw.
Ea atribuie aceste descoperiri proteinelor și grăsimilor din ouă, care pot ajuta la sațietate. „Cu alte cuvinte, este mai puțin probabil să mâncați excesiv, după ce mâncați o masă care conține ouă”, spune Shaw.
Asociați ouăle cu alte alimente favorabile pentru pierderea în greutate, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele și alte proteine slabe.
Ce alte alimente sunt surse bune de proteine?
Multe alte surse de proteine sănătoase ar trebui să fie incluse într-o dietă echilibrată. Proteinele slabe includ carnea de pasăre, cum ar fi puiul sau curcanul, opțiunile pe bază de plante, cum ar fi fasolea, tofu, lintea, tempehul și seitanul. Produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi iaurtul, laptele cu conținut scăzut de grăsimi sau brânza de vaci sunt, de asemenea, proteine slabe.
Sunt lejer stanjenit de faptul ca lasati oameni fara niciun fel de pregatire pe subiectul alimentatiei sa isi dea cu parerea.
Este mai mult decat benefic consumul a pana la 6 oua pe zi. Nu, nu va mai plangeti de grasimi multe si vai colesterolul, ca toate sunt pe dos fata de ce e normal.
Mai penibil este ca recomandati fasole, naut si alte forme de soia (atentie ca la noi tofu si bauturile din soia nu sunt din varianta de soia asiatica care natural contine estrogen in cantitati minime, ci din culturi de soia care produc estrogen in prostie), asadar veti avea baieti cu sani si fetite de 8 ani care trec prin pubertate mult prea devreme.
Baza alimentatiei este grasimea, nu carnea slaba de pui, curcan si alte ineptii.
Va rog nu mai lasati colegii platiti cu minim pe economie sa dea translate unor subiecte atat de importante si tineti minte ca medicii nutritionisti habar n-au cu ce se mananca domeniul lor.