Căpșune din Grecia, retrase de pe piață de inspectorii sanitari veterinari români, din cauză că au fost depistate cu un pesticid neaprobat, numit karanjin

capsune, Grecia, pesticide foto: newslinemags.com

Autoritățile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din România au depistat recent un lot de căpșune provenit din Grecia cu reziduuri de karanjin, un pesticid neaprobat în Uniunea Europeană, potrivit informațiilor publicate în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF). 

Probele de căpșune au fost prelevate și analizate în cadrul programului de autocontrol desfășurat de unitatea de comercializare (retalier), iar riscul a fost calificat drept „grav”, întrucât căpșunele în cauză puteau pune în pericol sănătatea consumatorilor. 

Autoritățile sanitare veterinare din Grecia au fost notificate de autoritățile de la București, conform legislației comunitare în vigoare, în 26 Martie. 

Inspectorii sanitari veterinari români au decis să retragă de la comercializare lotul respectiv de căpșune și să-l distrugă. 

Reziduurile de karanjin depistate în căpșunele sosite din Grecia au fost între 0,027 mg/kg – 0,063 mg/kg, în condițiile în care legislația europeană acceptă o limită maximă de 0,01 mg/kg, cantitate situată la limita detectabilității și numai pentru produse sosite din țări terțe, nu livrate de state comunitare, unde utilizarea acestui pesticid este interzisă. Distribuirea de căpșune din sursa din țara de origine a fost interzisă. 

foto: newslinemags.com

Comentarii

  1. Și în piață centrala din Ploiești se comercializează aceste capsuni tratate cu pesticide. Mirosul și gustul acestor pesticide nu dispare nici după fierbere.

    • Se scrie “capșune”, căpșunii sunt vlastarii/stolonii. E acelasi lucru ca la ciresi-cirese. Nu mananci ciresi, ci cirese. Acuma, ca tot capsunarul foloseste gresit, iar academia a acceptat chiar si aceasta forma gresita, dar populara, e alta poveste.

      • Daca tot esti pe un terminal online, nu poți sa verifici pe dexonline??? Inainte de a scrie prostii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *