Camioanele cu mărfuri agricole din Ucraina vor fi sigilate la frontieră; inspectorii sanitar veterinari oficiali vor preleva probe în punctele vamale

Spania, cel mai mare importator european al cerealelor din Ucraina; țara iberică are cel mai dezvoltat sector zootehnic din Uniunea Europeană și importă masiv cereale și din Brazilia Spania, cel mai mare importator european al cerealelor din Ucraina; țara iberică are cel mai dezvoltat sector zootehnic din Uniunea Europeană și importă masiv cereale și din Brazilia
  • Kievul, așteptat să identifice rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România
  • Importurile de cereale și semințe oleoproteaginoase din Ucraina nu sunt interzise
  • Tranzitarea țării, permisă
  • Ministrul Daea se va întâlni vineri, 21 aprilie 2023, la București, cu omologul său ucrainean
  • Ce cantități de cereale și semințe oleoproteaginoase a importat România din Ucraina, începând din 1 iulie 2022

Discuție on line Daea – Solski

Ministrul Agriculturii Petre DAEA a avut astăzi, 19 aprilie 2023, o discuție în format online cu omologul ucrainean Mikola Solski, având ca subiect măsurile pe care România le va lua pentru protejarea fermierilor români ca urmare a comerțului cu cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. La discuții a participat și președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.

În cadrul convorbirii, ministrul Petre DAEA i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare și monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terțe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăți din cauza fluxului de cereale ucrainene. Ministrul DAEA a reiterat că România, ca Stat Membru, susține demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în fața agresiunii ruse și va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această țară către state terțe și rutele comerciale tradiționale.

Totodată, ministrul Daea a transmis părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români. De asemenea, ministrul ucrainean a fost înștiințat că de astăzi România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, si nu la destinație cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE.

Pe parcursul discuțiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul făcut de miniștrii agriculturii din cele cinci State Membre (RO PL HU BG și SK) către Comisia Europeană pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către țări terțe, fără a afecta fermierii din statele de graniță.

De asemenea, partea română a transmis omologului ucrainean că se așteaptă răspuns la scrisoarea adresată instituțiilor europene de către cei 4 prim-miniștri din UE și de către președintele Bulgariei cu privire la soluțiile identificate pentru problemele fermierilor și ale pieței.

Cei doi oficiali au convenit să aibă o întâlnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la București, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluții pentru ambele părți.

Cereale din import

Începând din 1 iulie 2022 până în 18 aprilie 2023, România a importat de pe piețe terțe ( Ucraina, Republica Moldova, Serbia ):

851.782 tone de grâu comun, 1.245.414 tone de porumb, 114.373 tone de orz, 199.189 tone de soia, 401.794 tone de semințe de rapiță, 456.883 tone de semințe de floarea soarelui, 339.921 tone de șrot de soia, 50.647 tone de ulei de floarea soarelui;

Între 1 iulie 2022 – 31 ianuarie 2023, România a importat numai din Ucraina:

556.788 tone de grâu, 793.214 tone de porumb, 83.296 tone de orz, 833.036 tone de semințe oleaginoase și proteice ( floarea soarelui, soia, rapiță, inclusiv șrot de floarea soarelui ).

Spania, cel mai mare importator european al cerealelor din Ucraina; țara iberică are cel mai dezvoltat sector zootehnic din Uniunea Europeană și importă masiv cereale și din Brazilia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *