Brazilia dezvăluie o super-vacă de 4 milioane de dolari, de două ori mai cărnoasă decât altele din rasa ei / Viatina-19, ale cărei ovule se vând pentru 250.000 de dolari, va fi clonată

viatina-19, vaca, brazilia, carne Sursa foto: captură din video (YouTube/AzPost)

Brazilia are sute de milioane de vaci, dar una în special este extraordinară. În valoare de 4 milioane de dolari, Viatina-19 FIV Mara Móveis este cea mai scumpă vacă vândută vreodată la licitație, potrivit Guinness World Records. Este de trei ori mai mare decât prețul ultimei deținătoare a recordului. Și, la o greutate de 1.100 de kilograme, vaca este de două ori mai grea decât un adult mediu din rasa sa, transmite CBS News.

De-a lungul unei autostrăzi care traversează inima Braziliei, proprietarii Viatina-19 au montat două panouri publicitare care îi laudă măreția și îi îndeamnă pe oameni să facă pelerinaje pentru a vedea această super-vacă.

Oamenii de știință din domeniul climei sunt de acord că oamenii trebuie să consume mai puțină carne de vită, cea mai mare sursă agricolă de gaze cu efect de seră. Dar industria bovinelor este o sursă majoră de dezvoltare economică a Braziliei, iar guvernul se străduiește să cucerească noi piețe de export. Cel mai mare exportator mondial de carne de vită vrea ca toată lumea, oriunde în lume, să mănânce carnea sa de vită.

Întruchiparea ambițiilor braziliene în materie de bovine este Viatina-19, produsul unor ani de eforturi pentru a crește vaci mai cărnoase. Câștigătoarele sunt vândute la licitații cu miză mare – atât de mare încât crescătorii bogați împart proprietatea. Aceștia extrag ouăle și materialul seminal de la animalele campioane, creează embrioni și îi implantează în vaci surogat, sperând că vor produce următoarele exemplare magnifice.

„Nu sacrificăm vite de elită. Le creștem. Iar la finalul liniei vor hrăni întreaga lume”, a declarat unul dintre proprietari, Ney Pereira. „Cred că Viatina va asigura acest lucru”, a adăugat el.

Prețul amețitor al vacii albe este dat de rapiditatea cu care a pus pe ea cantități uriașe de mușchi, de fertilitatea ei și – important – de frecvența cu care a transmis aceste caracteristici urmașilor ei, a declarat Lorrany Martins, un medic veterinar care este fiica și mâna dreaptă a lui Pereira. Crescătorii apreciază, de asemenea, postura, soliditatea copitelor, docilitatea, capacitatea maternă și frumusețea animalului. Cei dornici să îmbunătățească genetica animalelor lor plătesc în jur de 250.000 de dolari pentru oportunitatea de a colecta ovule de la Viatina-19.

„Ea este cea mai apropiată de perfecțiune care a fost atinsă până acum”, a declarat Martins. „Este o vacă completă, are toate caracteristicile pe care le caută toți proprietarii”, a adăugat ea.

În Brazilia, 80% dintre vaci sunt Zebu, o subspecie originară din India, cu o cocoașă caracteristică și cu falduri de piele pe gât care se preling. Viatina-19 aparține rasei Nelore, care este crescută pentru carne, nu pentru lapte.

Animalul va fi clonat. „Clonele de Viatina-19 urmează să apară în câteva luni”, a declarat directorul comercial al companiei Geneal Animal Genetics and Biotechnology, Paulo Cerantola.

Totodată, Viatina-19 este însărcinată pentru prima dată, iar Pereira are în vedere extinderea afacerii. Ovulele ei au fost vândute unor cumpărători bolivieni, iar el vrea să le exporte și în Emiratele Arabe Unite, India și SUA.
Sursa foto: captură din video (YouTube/AzPost)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *