Bovinele vii din Brazilia, cel mai mare furnizor de carne de vită, nu mai pot fi exportate, în urma unei sentințe formulate de un judecător federal; guvernul, așteptat să facă apel

Bovinele vii din Brazilia, cel mai mare furnizor de carne de vită, nu mai pot fi exportate, în urma unei sentințe formulate de un judecător federal; guvernul, așteptat să facă apel Bovinele vii din Brazilia, cel mai mare furnizor de carne de vită, nu mai pot fi exportate, în urma unei sentințe formulate de un judecător federal; guvernul, așteptat să facă apel

Un tribunal din Sao Paolo a interzis marți, 25 aprilie, transportul de bovine vii din porturile țării către toate destinațiile internaționale. Judecătorul Djalma Gomes și-a motivat decizia afirmând că „animalele nu sunt lucruri. Sunt ființe vii simțitoare, adică indivizi care simt foame, sete, durere, frig, angoasă, frică”.

Verdictul lui Gomes a fost pronunțat în cadrul unui proces intentat în 2017 de Forumul Național pentru Protecția și Apărarea Animalelor, un ONG brazilian care luptă împotriva comerțului internațional cu bovine vii. 

ONG-ul care a inițiat procesul a calificat hotărârea lui Gomes drept „istorică”, fiindcă recunoaște „suferința cauzată animalelor… într-o activitate similară cu traficul de persoane din timpul sclaviei”.

Ministrul agriculturii din Brazilia, Carlos Favaro a declarat pentru Reuters, cu ocazia unui eveniment din industria cărnii de vită, că, deocamdată, nu a discutat cu avocatul general dacă guvernul federal va contesta decizia.

Ministrul a spus că ordinele judecătorești trebuie respectate, dar a apărat comerțul cu bovine vii din Brazilia, spunând că firmele de peste mări nu investesc în animale care ar putea pierde în greutate în timpul transportului.

Favaro a spus că vapoarele în care sunt transportate animalele sunt adecvate și „favorizează” dezvoltarea vitelor de-a lungul rutelor comerciale.

Brazilia este cel mai mare exportator de carne de vită de pe planetă, cu o cotă de piață de 23% din comerțul mondial, și al doilea producător, cu un efectiv de 230.000.000 capete de bovine.

foto cover nature.org

Bovinele vii din Brazilia, cel mai mare furnizor de carne de vită, nu mai pot fi exportate, în urma unei sentințe formulate de un judecător federal; guvernul, așteptat să facă apel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *