Beneficiile consumului regulat de mango / Numit uneori „regele fructelor”, acesta susține sănătatea intestinală și ajută la slăbit

Redacția 24 aprilie 1 comentarii 6046 vizualizări
mango, consum, beneficii, antioxidanti

Mango este atât de popular, nutritiv și consumat pe scară largă în întreaga lume, încât a fost numit de unii oameni „regele fructelor”.

Dulce și suculentă, pulpa sa galbenă este delicioasă consumată ca atare, poate fi transformată în nectar sau suc, adăugată într-un smoothie sau transformată într-o gustare uscată, transmite USA Today.

Fiecare bucată de mango oferă vitamine importante, substanțe nutritive și un tip important de fibre, spune Sarah Rivenburgh, dietetician de la OhioHealth specializat în nutriție pentru bolnavii de cancer.

„Unul dintre lucrurile care îmi plac foarte mult la mango este că este bogat în fibre solubile. O mulțime de fructe au fibre în ele, dar mango are în mod specific fibre solubile, care pot fi foarte bune pentru că formează un gel în tractul nostru digestiv”, explică Rivenburgh.

„De fapt, poate lega grăsimea și colesterolul și le poate scoate din corpul tău înainte de a fi absorbite în sânge”, a adăugat ea.

Dieteticianul Samantha Cassetty include mango pe lista sa cu cele mai sănătoase 15 fructe datorită compușilor carotenoizi, care dau mango culoarea aurie și oferă beneficii pentru sănătate.

Iar printre fanii fructului se numără și actorul Kevin Bacon, căruia îi place să își înceapă ziua cu un „mango de dimineață”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kevin Bacon (@kevinbacon)

O ceașcă de mango tăiat în bucăți conține, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA:

  • 99 de calorii
  • 1,3 grame de proteine
  • 25 de grame de carbohidrați
  • 2,6 grame de fibre
  • 22 de grame de zahăr

Fructul nu are colesterol și practic nu are grăsimi. Acesta conține calciu, fier, cupru, magneziu, potasiu, acid folic și licopen.

O ceașcă de mango asigură 67% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C. Acest nutrient esențial și antioxidant nu poate fi produs de organism, dar este important pentru producția de colagen, o componentă cheie a sănătății pielii. Mai mult, susține sistemul imunitar.

În plus, o ceașcă de mango conține 10% din fiecare dintre vitaminele A și E de care aveți nevoie pentru o zi, spune Rivenburgh.

Care sunt beneficiile consumului de mango?

Pe lângă faptul că ajută la scăderea nivelului de colesterol, gelul format în tractul nostru digestiv de către fibrele solubile din mango este bun pentru sănătatea intestinelor și pentru mișcări intestinale regulate. Mai mult, poate avea un efect antidiabetic, potrivit lui Rivenburgh.

„Ajută la deplasarea deșeurilor prin sistem și poate ajuta în cazul constipației”, spune ea.

„Ori de câte ori alimentele au un conținut mai mare de fibre, înseamnă că organismul va digera un pic mai încet și, prin urmare, este posibil să nu vedeți vârfuri de zahăr din sânge la fel de mult”, a adăugat Rivenburgh, pentru USA Today.

Fibrele pot ajuta, de asemenea, oamenii să se simtă sătui mai mult timp, ceea ce poate preveni mâncatul în exces și poate ajuta la pierderea în greutate. Asta duce la o greutate corporală sănătoasă, ceea ce scade riscul de diabet, cancer și boli de inimă, mai spune Rivenburgh.

Femeile care au o dietă bogată în fibre pot avea un risc mai mic de cancer de sân, a constatat o revizuire a studiilor din 2020.

Mango este o sursă bună de carotenoizi, pigmenți care dau fructelor și legumelor culorile roșii, galbene sau portocalii. Aceștia acționează ca antioxidanți. Femeile care au o dietă cu multe fructe și legume bogate în carotenoizi au un risc redus de cancer de sân, potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.

Doi carotenoizi din mango – luteina și zeaxantina – favorizează, de asemenea, o vedere mai bună, notează Cassetty.

Fructul este o sursă bogată de antioxidanți puternici care se găsesc în plante, cunoscuți sub numele de polifenoli, iar unul dintre aceștia, mangiferina, se găsește doar în mango, adaugă Rivenburgh.

Antioxidanții ajută la neutralizarea daunelor provocate de radicalii liberi – particule dăunătoare generate atunci când organismul efectuează procesele regulate necesare vieții. Aceste daune pot duce la inflamații și pot crește riscul de cancer și alte boli, notează Institutul Național de Cancer din SUA, dar antioxidanții pot proteja celulele de acestea.

Se crede că mangiferina are efecte anticancerigene, dar nu există suficiente studii pe oameni pentru a putea spune cu siguranță, notează Rivenburgh.

Mango este o sursă bună de potasiu, de asemenea.

Potasiul, fibrele și alte substanțe nutritive pe care le include mango ajută la reducerea riscului de boli de inimă, spune Asociația Americană a Inimii, numind fructul „un erou al nutriției”.

Care este cel mai bun mod de a mânca un mango?

Mango proaspăt poate fi consumat în mai multe moduri: simplu, într-o salsa sau adăugat la un parfait de iaurt.

Gătitul alimentelor cu carotenoizi face compușii mai ușor de absorbit de către organism, așa că Rivenburgh vă îndeamnă să încercați rețete în care gătiți mango.

Dacă vă place mango uscat, verificați listele de ingrediente pentru a vă asigura că nu include zahăr adăugat.

Sursa foto: Pixabay/liwanchun

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *