E vorba despre ceva de o simplitate extremă: se adaugă în apă semințe de chia, se lasă să absoarbă cât de multă apă și apoi se bea, apa împreună cu semințele care între timp și-au mărit volumul absorbind apă. Pentru cine vrea să se hidrateze mai bine, dar este și interesat să-și crească aportul de fibre din alimentație, apa cu semințe de chia poate fi soluția care satisface ambele obiective, scrie cnet.com.
Ca și quinoa, semințele de chia sunt un aliment de origine din America centrala și de sud și aparțin speciei Salvia hispanica, înrudită cu menta. Datorită proprietăților lor extraordinare, ambele au devenit cunoscute și consumate pe toată planeta, în special de către adepții dietelor sănătoase. Semințele de chia sunt foarte bogate în Omega-3 în fibre, motiv pentru care și absorb atât de multă apă și cresc în volum.
O combinație cu mult potențial, dar încă necercetată
Ralph Waldo, un medic din Indiana, spune că recomandă foarte des apă cu semințe de chia. „Sunt bogate în fibre, proteine și Omega-3, ceea ce poate ajuta digestia, reduce nivelul de inflamație și contribui la sănătatea inimii”, explică el.
Este un obicei mai nou și nu există până în prezent cercetări legate de consumul de apă cu chia, dar nutriționiștii sunt în general de acord că această combinație poate avea efecte pozitive, printre care:
–hidratarea: semințele de chia pot absorbi o cantitate de apă de până de 12 ori greutatea lor, deci apa cu semințe de chia acționează foarte eficient pentru hidratarea organismului, spune Amie Alexander, o nutriționistă chestionată pe subiect;
– sănătatea pielii: consumul de multă apă ajută la elasticitatea pielii, ajută sângele să circule și hidrateaza epiderma, iar dat fiind că semințele de chia înmuiate sunt atât de hidratante, este probabil să aibă și acest efect, amintește Maryland Institute of Plastic Surgery;
– elimină deșeurile din corp: semințele de chia ajută corpul să elimine deșeurile și sarea în exces: fibrele ajută digestia prin faptul că absorb deșeuri și astfel le elimină și, totodată, ajută peristaltismul intestinal, după cum explică nutriționista citată anterior;
–controlul greutății: semințele de chia ar putea contribui la un mai bun control al greutății – gelul care se crează în jurul semințelor atunci când ele absorb apă generază o senzație de sațietate, de plin, care poate diminua senzația de foame, spune dr. Waldo citat mai sus;
–reducerea tensiunii arteriale: o cercetare de anul trecut a Universității Statale din Oregon prin care a fost izolat genomul acestor semințe consideră că scăderea tensiunii arteriale este unul dintre efectelele potențiale ale semințelor de chia. Motiv pentru care, explică dr. Alexander, apa cu semințe de chia ar putea contribui și la sănătatea inimii;
–scăderea colesterolului: aceeași cercetare a scos în evidență și beneficiile semințelor de chia în ținerea sub control mai bine a colesterolului;
– digestia: fibrele, Omega-3 și proteinele din apa cu semințe de chia contribuie împreună la o mai bună digestie, dar fără a consuma aceste semințe în cantități exagerate;
–reducerea inflamației din corp: antioxidanții din apa cu chia pot ajuta la limitarea proceselor inflamatorii din organism, inclusiv la nivelul pielii.
Câte semințe de chia la câtă apă?
Dr. Waldo citat mai sus în articol recomandă o combinație de 1-2 linguri de semințe de chia într-o cantitate de circa 250 g apă atunci când cineva consumă semințe de chia pentru prima dată. Adăugând, eventual, puțin suc de lămâie sau alte fructe pentru aromă, pentru a face consumul mai plăcut.
Se amestecă bine și se lasă semințele minim 15 minute înainte de a consuma apa cu semințe de chia. Cu cât timpul crește, cu atât semințele vor absorbi mai multă apă.
Posibile efecte colaterale
Cu mențiunea că nu există cercetări detaliate pe subiect, se consideră în linii mari că nu există riscuri reale în legătură cu consumul de apă cu semințe de chia. Cel mult, pot apărea simptome digestive în cazul consumului exagerat, cum ar fi balonări, abdomen umflat, constipație, chiar, aceasta din urmă în special dacă semințele nu sunt consumate cu suficientă apă.
De asemenea, alt tip de probleme ar putea fi alergiile sau intoleranțele la semințele de chia, în special în cazul persoanelor care se știu sensibile la alte tipuri de semințe și fructe oleaginoase. Caz în care este recomandată consultarea unui specialist.