ANSVSA le reamintește fermierilor că au obligația să respecte măsurile specifice protejării animalelor în perioadele caniculare / Instituția a transmis necesarul zilnic de apă pentru mai multe specii

ansvsa, fermieri, canicula, animale Sursa foto: Pixabay/YvonneHuijbens

Crescătorii de animale au obligația să respecte anumite măsuri specifice în perioadele caniculare, care să asigure protecția și bunăstarea animalelor și să evite apariția stresului termic, atrage atenția Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), având în vedere temperaturile ridicate prognozate de meteorologi pentru perioada următoare, transmite Agerpres.

Astfel, fermierii și ceilalți proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a razelor solare și asigurarea unor cantități suficiente de apă și de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ și calitativ).

De asemenea, aceștia trebuie să verifice buna funcționare a echipamentelor de adăpare, de furajare și a sistemelor de ventilație, precum și disponibilitatea echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilație și a generatoarelor de energie electrică.

Totodată, în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate în intervalul orar 12:00 – 18:00, dacă temperatura la umbră depășește 25 grade C, iar la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum și la apariția unor modificări comportamentale a acestora, deținătorul are obligația ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.

Potrivit ANSVSA, în cazul în care animalele sunt ținute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare și de jgheaburi cu apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

ANSVSA transmite administrațiilor locale pe teritoriul cărora există animale în transhumanță să cunoască situația reală și să informeze deținătorii de animale despre fenomenele prognozate. De asemenea, consiliile locale și fermierii trebuie să se asigure că există posibilități de colectare și neutralizare a deșeurilor animaliere și să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepționale.

Referitor la animalele de companie, cum ar fi câinii, pisicile, iepurii, Autoritatea informează proprietarii că, în cazul în care acestea sunt ținute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum și adăpost corespunzător împotriva razelor solare. O atenție deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ținute în vehicule, expuse în mod direct și pe o perioadă îndelungată la radiații ultraviolete și la temperaturi ridicate.

Totodată, caii și poneii ținuți afară în timpul zilei trebuie să aibă acces la adăpost umbrit și la surse de apă și hrană.

Referitor la transportatorii de animale, ANSVSA amintește că aceștia sunt obligați prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe inutile, iar transporturile trebuie realizate pe timpul nopții sau în primele ore ale dimineții, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei.

„Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condițiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate și asigurate pe întreaga durată a transportului, iar înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul și alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp”, precizează ANSVSA.

Potrivit sursei citate, la temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcție de specie, talie, vârstă și stare fiziologică, iar în cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, șoferii trebuie să aibă planuri de urgență pentru a îngriji animalele, în funcție de necesități.

Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilație din vehicul trebuie să fie capabile să mențină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor pe toată durata transportului, astfel încât în orice moment al călătoriei temperatura să fie cuprinsă între 5 și 30 de grade, iar apa trebuie să fie asigurată permanent.

În ceea ce privește hidratarea animalelor, ANSVSA atrage atenția că, în cazul în care există doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie avut în vedere necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcție de specie, talie, rasă și stare fiziologică, astfel: vaci de lapte – între 38-52 de litri/zi, bovine – 38 de litri/zi, cabaline – între 20-45 de litri/zi, porcine – între 4-11,5 litri/zi, ovine – 6 litri/zi, păsări de curte – 0,5 litri/zi.

Aceste cifre variază în funcție de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant și umiditate.

„Toți deținătorii de animale au obligația legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure protecția și standardele privitoare la bunăstarea animalelor deținute și să evite apariția stresului termic”, au subliniat reprezentanții ANSVSA.

Sursa foto: Pixabay/YvonneHuijbens

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *