ANALIZĂ LA RAFT Mozzarella maturată ( gourmet ) depășește cantitativ Mozzarella proaspătă ( fresco ), într-un hypermarket din București/Produsele din lapte românesc, dominante

mozzarella, pizza, romania foto G4Food

Mozzarella maturată ( gourmet ) sau mozzarella proaspătă ( fresco )? Acesta poate deveni rapid o dilemă a cumpărătorului la raftul hypermarketului Kaufland din zona Basarab.

Tipul acesta de brânză originar din sudul Italiei este cunoscut mai degrabă în stare proaspătă, sub formă sferică, niște bile albe moi și delicioase numai bune de pus în salate. 

Mozzarella este însă și maturată, pentru a fi folosită pe blatul de pizza, în paste sau sendvișuri de luat la birou sau în excursie. 

Raftul este realitatea comercială cea mai vizibilă: mărfurile aduse din depozit sunt expuse, pentru a fi alese de cumpărători. Fiecare produs este etichetat și avem astfel șansa să obținem informații interesante și utile despre acesta. 

Mozzarella fresca de la Delaco este ambalată sub formă de calup de 400 g, cu 45% grăsime, 22,20 de lei, dar și într-un recipient de plastic, de 125 g, 17% grăsime, 7,25 lei, și în pungă, tot de 125 g și 17 % grăsime, la prețul de 6,95 lei.  Producător este Bayernland, Germania, importator/distribuitor Delaco Distribution SA, Codla, jud. Brașov. 

Rămân la categoria fresca și descopăr Mozzarella mini, sub formă sferică, de la Galbani: 150 de grame, 15,29 lei. Originea laptelui: Uniunea Europeană. 

Hochland produce, de asemenea, Mozzarella proaspătă: 125 g, 6,25 lei, ambalată în pungă, și de 300 g, 45% grăsime, feliată, 19,19 lei, în pachet. 

mozzarella, pizza, romania
foto G4Food

Cu asta se cam termină oferta de Mozzarella fresca. Trec să explorez oferta de Mozzarella gourmet. 

Tot Hochland: două variante, de 700 g ( 33,90 de lei ) și de 300 g, 15,49 de lei. Imaginea unei pizza de pe ambalaj ghidează în mod clar cumpărătorul către modul de utilizare al produsului. 

În vecinătate, Mozzarella de la Napolact, brand românesc deținut de compania olandeză Friesland Campina. Produsul are 300 g și este obținut din lapte colectat din ferme din România, după cum este precizat pe etichetă. Nu am fotografiat prețul, mea culpa. 

mozzarella, pizza, romania
foto G4Food

Procesatorul Solomonescu din județul Botoșani are la raft Mozzarella maturată pentru pizza: 500 g, originea laptelui fiind în România. 

Cris-Tim produce, de asemenea, Mozzarella gourmet, pachet de 300 g, 35% grăsime. Țara de origine a laptelui: România. 

Firește, și Delaco are propria ofertă de Mozzarella gourmet: 350 g, 40% grăsime, 19,29 lei, sau 230 de g, 15,89 lei, în timp ce Galbani oferă o Mozzarella grattugiata ( rasă ), 150 de g, 13,99 lei.

mozzarella, pizza, romania
foto G4Food

De observat că procesatorii activi în România, fie companii multinaționale, fie firme ale unor antreprenori români, domină raftul cu brânză Mozzarella, produsele fiind, potrivit informațiilor de pe etichetă, preparate din lapte provenit din fermele românești. 

Numai doi procesatori sunt din afara României, dar din Uniunea Europeană: Bayerland ( Germania ) și Galbani ( Italia ), parte a grupului Lactalis. 

Totodată, oferta de Mozzarella maturată este mai bogată decât oferta de Mozzarella proaspătă. Acest fapt poate fi explicat prin durata de valabilitate mai mare a variantei maturate și printr-o utilizare mai largă a acesteia de către consumatori: pizza, paste, sendvișuri.

Mozzarella a fost produsă inițial din lapte de bivoliță, în sudul Italiei. Apoi, a fost utilizat și laptele de vacă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *