Coptul și curățatul vinetelor nu sunt plăcute. Mai ales curățatul. Dar salata de vinete și zacusca ne plac. Și atunci cum putem face să rezolvăm cât mai „curat”, la propriu și la figurat, această problemă?
Pentru copt, vinetele se spală, se înceapă pe toate părțile cu o scobitoare și se pun la copt. Le întoarcem și când sunt moi la pipăit, iar coaja bine arsă sunt gata. Eu le las să se răcească și le curăț după.
Prima opțiune am văzut-o la chef Jannis Alexandridis, câștigătorul „Chefi la cuțite”. O găsiți pe pagina sa de Instagram. Se taie o bucată de folie de plastic, din cea de prospețime, și se împachetează bine vânăta. Ulterior, tăiem cotorul și „stoarcem” miezul. Curat și rapid.
A doua opțiune o folosesc de când lumea. Tai vânăta în două pe lung și cu o linguriță scot miezul. E mai „murdărel” puțin, dar vezi ce faci. Nu mai rămâne nimic pe coajă.
Ambele demonstrații le puteți urmări în video-ul de mai jos. Se pun într-o sită de plastic la scurs și se presar cu sare ca să iasă amăreala și apa.
Spor la gătit!