Peste 4,1 milioane de porții de kebab au fost comandate în ultimele 12 luni prin platforma Glovo, arată o analiză publicată de companie cu ocazia Zilei Internaționale a Kebab-ului. Cererea pentru acest preparat a crescut cu 15% față de anul anterior, iar numărul celor care comandă kebab a crescut cu 9%,
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
România se poziționează pe locul doi la nivel global în ceea ce privește volumul comenzilor de kebab, fiind depășită doar de Polonia, și pe locul trei în clasamentul numărului de consumatori, după Polonia și Spania.
Kebab-ul, preferat mai ales în timpul săptămânii
În medie, românii au comandat zilnic aproximativ 11.200 de porții de kebab, echivalentul a 187 pe oră și a 1.640 de tone pe parcursul unui an. Vinerea este ziua preferată pentru astfel de comenzi, urmată de miercuri și joi, iar majoritatea comenzilor sunt plasate în intervalul luni-joi, ceea ce sugerează că românii folosesc acest preparat pentru a-și „condimenta” începutul de săptămână.
Cel mai aglomerat moment pentru comenzile de kebab a fost înregistrat pe 16 aprilie 2025, la ora 18:27, iar cea mai aglomerată zi a fost 14 februarie.
București, Suceava și Pitești, orașe în care kebabul domină meniul
Capitala conduce detașat în topul orașelor cu cele mai multe comenzi, dar Suceava și Pitești au înregistrat creșteri spectaculoase – de 54%, respectiv 58% față de anul trecut. Performanța individuală remarcabilă aparține unui utilizator din București care a comandat kebab de 225 de ori într-un an.
Românii preferă „durum”-ul
Cel mai popular sortiment rămâne „durum”-ul, ale cărui comenzi au crescut cu peste 30%. Kebab-ul cu brânză a cunoscut o dublare a popularității, iar cel crispy a înregistrat o creștere de 15% – semn că românii sunt tot mai deschiși către gusturi noi.
La nivel internațional, utilizatorii platformei au comandat peste 19 milioane de porții de kebab în ultimele 12 luni, cu 23% mai mult decât anul trecut. România se clasează pe locul doi în lume ca volum al comenzilor și pe primul loc în Europa de Sud-Est.