Campanie de recoltare a pepenilor în desfășurare la Cooperativa Agricolă ”Gheorghe Doja”: ”Zilnic, pleacă de la noi spre hypermarketuri 10-12 camioane. Canicula ne ajută, crește consumul” – Ionel Cârstoiu, Director economic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Suprafețe agricole întinse, situate în jurul comunei Gheorghe Doja, din județul Ialomița, sunt cultivate cu pepeni. Cooperativa agricolă cu același nume a înființat în primăvară o astfel de cultură pe 150 de hectare și, de la 1 iulie, a început recoltatul.

”Zilnic, expediem către hypermarketuri 10-12 camioane încărcate cu pepeni. Un camion are o capacitate de 20 de tone”, a declarat pentru G4Food, Ionel Cârstoiu.
Pepenii sunt recoltați manual. Reprezentantul cooperativei a precizat că, pe lângă lucrătorii locali, a angajat și 12 muncitori din Nepal. Mâna de lucru din Asia începe să devină constantă în agricultura din România.
Din câmp, pepenii sunt transportați și ambalați la depozitul de fructe și legume al cooperativei, iar de aici, în funcție de comenzi, sunt expediați către platformele comerciale ale marilor rețele de retail.
”Am recoltat în avans, vindem din stocul din depozit”, ne-a explicat Cârstoiu.

Cultura de pepeni pe terenurile Cooperativei ”Gheorghe Doja” a fist înființată după 22 martie. Fermierii cumpără plăntuțe altoite, din Grecia, de unde sunt furnizate în alveole de plastic, cu camionul. Plantarea este executată mecanic, la fel și întinderea foliei, pentru tuneluri. Plantele se dezvoltă astfel, timp de o lună, o lună și jumătate, în mediu protejat.
”Plantele erau încă sub folie, în tunel, când a fost înghețul târziu din aprilie. Era zăpada între tuneluri. Dar nu au fost afectate. A existat însă un stres termic, din cauza diferențelor mari de temperatură, dintre zi și noapte. Așa am ajuns să dăm startul campaniei de recoltare mai târziu cu zece zile. Stresul termic întârzie dezvoltarea. Chiar și așa, mă aștept la o producție de până la 80 de tone/ha. În total, cred că vom ajunge la 12.000 de tone”, a detailat Cârstoiu.
Cultura de pepene este dependentă de o sursă de apă. Fermierii din Cooperativa ”Gheorghe Doja” irigă integral terenurile cultivate cu pepeni, folosind apa din canalul de irigații situat în apropiere, dar și din puțuri forate: ”Stăm bine pe partea de irigații”.
Cârstoiu apreciază recolta ca fiind una mulțumitoare și gustul pepenilor ”foarte dulce”. Directorul executiv estimează că sezonul pepenilor se va încheia la 15 septembrie, întrucât au înființat culturile în mod eșalonat, cu mai mulți hibrizi: Fiesta, Lusitana, Roman.
Cooperativa a încheiat contracte cu mai mulți retaileri: Lidl, Mega Image, Auchan, Kaufland.
”Canicula aceasta pe noi ne ajută, crește consumul de pepeni”, a explicat Cârstoiu legătura dintre starea meteo și succesul în piață.