Nu există nimic asemănător cu gustul suculent și acrișor al unei roșii coapte. Preferate în salsa, sosuri, sandvișuri și salate, aceste fructe (da, fructe!) sunt greu de înlocuit datorită versatilității lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Când te gândești la roșii, probabil îți vine în minte acea nuanță clasică de roșu din mijlocul legumelor proaspete de la piață. Asta se datorează, potrivit prevetion.com, licopenului, un fitonutrient cu proprietăți de luptă împotriva bolilor, care oferă roșiilor roșii culoarea lor vibrantă.
Dar ce zici de omologul lor puțin mai dulce și mai puțin lăudat? Tomatele (roșiile) galbene nu primesc la fel de multă atenție, dar asta nu înseamnă că nu merită un loc în coșul tău de cumpărături. Ambele sunt bogate în nutrienți, așa că ce le face diferite?
Tomate roșii versus tomate galbene
Calorii
Roșii roșii: 38 calorii
Roșii galbene: 32 calorii
Roșii roșii: 2 grame
Roșii galbene: 2 grame
Roșii roșii: 10% din valoarea zilnică recomandată
Roșii galbene: 6% din valoarea zilnică recomandată
Roșiile roșii au cu un gram mai multe fibre, decât cele galbene, bune pentru digestie.
Ambele tipuri: 2% din valoarea zilnică
Fier
Roșii roșii: 3%
Roșii galbene: 6%
Fosfor
Roșii roșii: 5%
Roșii galbene: 8%
Roșii roșii: 14%
Roșii galbene: 16%
Roșii roșii: 11 miligrame
Roșii galbene: 49 miligrame
Niciuna nu este o sursă bogată de sodiu, dar cele galbene au de aproape patru ori mai mult din acest mineral, decât cele roșii.
Zinc
Roșii roșii: 2,4%
Roșii galbene: 4%
Roșiile galbene conțin aproape dublu zinc, comparative cu cele roșii, ajutând sistemul imunitar.
Roșii roșii: 48%
Roșii galbene: 32%
Roșiile roșii câștigă clar la acest capitol, dar ambele sunt surse bune.
Niacină (vitamina B3)
Roșii roșii: 7%
Roșii galbene: 13%
Tomatele galbene au multă niacină, substanță ce ajută la reducerea colesterolului – roșiile galbene au mai multă.
Folat (vitamina B9)
Roșii roșii: 8%
Roșii galbene: 16%
Roșiile galbene au de două ori mai multă vitamina B9, decât cele roșii.
Vitamina A
Roșii roșii: 35%
Roșii galbene: 0%
Roșiile roșii sunt câștigătoare absolute la conținutul de vitamina A, aceasta fiind importantă pentru vedere.
Licopen
Roșii roșii: 5,4 miligrame
Roșii galbene: 0 miligrame
Licopenul este un carotenoid puternic care ar putea ajuta la prevenirea cancerului și este prezent doar în tomatele roșii.
Tomatele galbene câștigă teren în fața celor roșii, la capitolul nutrienți, dar ține și de preferințele personale
La o privire generală, roșiile galbene ies în față. Totuși, alegerea depinde de ceea ce cauți într-un sos de paste. Vrei licopen și un plus de vitamine? Alege roșiile roșii. Ai nevoie de un aport mai mare de minerale și fier? Mizează pe cele galbene. Ambele adaugă savoare preparatelor tale, așa că nu poți da greș indiferent de alegere.
