Un preparat simplu, dar plin de savoare, cu doar patru ingrediente principale, a devenit „masa de confort” preferată de mulți. Este vorba despre loco moco, un mic dejun în stil hawaian care combină orez, chiftea din carne de vită, ou prăjit și sos gravy, reușind să ofere un plus de energie la începutul zilei, dar care poate fi savurat, de fapt, în orice moment, notează All Recipes.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Unul dintre fanii acestui preparat povestește că, încă din 2022, obișnuia să-l comande în fiecare luni dimineață, înainte de serviciu, de la un restaurant local de lângă casă. „Masa nu impresionează prin aspect. Este, de fapt, destul de simplă, folosind doar patru ingrediente principale pentru a obține un mic dejun sățios și hrănitor. Și, deși nu mai ajung la restaurant atât de des, pofta de acest fel de mâncare hawaian rămâne – și există o rețetă pe care mă bazez ca să-l pregătesc acasă”, mărturisește el.
Astăzi, acest fel de mâncare se regăsește nu doar în insulele Hawaii, ci și pe continentul american
Originea acestui preparat simplu, dar apreciat, se leagă de orașul Hilo, pe insula Hawaii. Potrivit poveștilor, câțiva clienți fideli ai restaurantului Lincoln Grill (care nu mai există astăzi) au cerut un fel de mâncare ieftin, dar mai consistent decât un simplu hamburger. Rezultatul a fost un strat de orez peste care se așeza o chiftea de carne și se turna sos gravy. Mai târziu, oul prăjit a completat rețeta, iar loco moco a intrat în istorie.
Astăzi, acest fel de mâncare se regăsește nu doar în insulele Hawaii, ci și pe continentul american, devenind un simbol al bucătăriei hawaiene. Deși pot fi adăugate și alte ingrediente, baza rămâne aceeași: orez, carne, ou și sos gravy.
Chef John descrie perfect acest clasic al bucătăriei: „Acest loco moco este un uimitor preparat de confort în stil hawaian, făcut prin așezarea orezului pe farfurie, peste care se pune o chiftea prăjită, care apoi este înecată într-un sos brun bogat și, la final, se adaugă un ou prăjit. Serios, cum de a trebuit să se ajungă până în 1949 ca cineva să se gândească la această combinație?”.
Cum se prepară loco moco
Prepararea acestui mic dejun reconfortant este la îndemâna oricui. Se pune orezul la fiert într-o cratiță, cu apă, se lasă să dea în clocot, apoi se acoperă și se fierbe la foc mic timp de 15 minute. Între timp, într-o tigaie se topește unt și se prăjește chifteaua de carne până devine rumenă și fragedă.