Chifteluțele belgiene ar putea ajunge în spațiu / Un bucătar a regândit produsul special pentru astronauții de pe Stația Spațială Internațională / Cum a rezolvat problema sosului

Chiftele belgiene ID 207937226 © Alexander Mychko | Dreamstime.com

O rețetă celebră din Belgia are toate șansele să ajungă, în curând, din farfuriile unui restaurant din Valonia… direct pe orbită. Frédéric Lambert, bucătar-șef și proprietar al restaurantului „L’Amirauté”, a fost provocat să adapteze faimoasele chiftele de Liège pentru o misiune pe Stația Spațială Internațională, conform Știrile Pro Tv.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Totul a început când Lambert a fost contactat de un astronaut european. „La început, am crezut că e o glumă. Când am primit un e-mail de la Agenția Spațială Europeană prin care ni se cerea să facem chifteluțe pentru o misiune spațială, recunosc că ne-am întrebat ce… și cum? Apoi, am primit un telefon, iar Raphaël ne-a contactat ca să ne spună că e ceva serios”, a povestit bucătarul.

Bucătarul a gelificat sosul și l-a introdus direct în interiorul chifteluțelor

Solicitarea a venit din partea lui Raphaël Liégeois, un astronaut european care se pregătește la NASA pentru o viitoare misiune pe Stația Spațială Internațională. Chef Lambert a acceptat provocarea și a început să regândească rețeta tradițională din carne tocată de porc și vită, astfel încât preparatul să respecte cerințele stricte ale NASA. Cea mai importantă: conservarea pe termen lung, fără refrigerare.

Cea mai mare dificultate a fost adaptarea sosului, esențial pentru gustul original. „Odată ce (astronauții) deschid cutia, te întrebi dacă, fiind în imponderabilitate, sosul nu li se varsă în cap, în același timp cu chifteluța. Nu ar funcționa”, a explicat Frédéric Lambert.

Soluția a fost ingenioasă: bucătarul a gelificat sosul și l-a introdus direct în interiorul chifteluțelor. „Și când tai chifteluța, sosul se vede în interior. Avem aici această inserție care s-a transformat în sos și care dă toată finețea chifteluței”, a spus acesta.

Preparatul a trecut deja de testul gustului, fiind aprobat de astronautul Raphaël Liégeois. Urmează însă o ultimă etapă: validarea de către autoritățile spațiale americane. Dacă totul va decurge conform planului, chifteluțele vor ajunge în spațiu în 2026.

Între timp, delicatesa a stârnit interesul clienților restaurantului „L’Amirauté”, care deja cer „chifteluța spațială”. Frédéric Lambert promite că va introduce ocazional această variantă specială în meniu, pentru curioșii care vor să guste din mâncarea destinată astronauților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *