În perioada 13–22 iunie, câmpurile de lavandă din localitatea Mailat (județul Arad), aflată la 35 de kilometri de Arad și 40 de kilometri de Timișoara, au găzduit cea de-a noua ediție a Lavandair Pick U – un eveniment dedicat celor care caută relaxare, frumusețe naturală și parfum de vară.
Plantația de lavandă a fost înființată în urmă cu nouă ani de soții Andrea și Zsolt Konti, care au decis să lase în urmă stresul vieții din Timișoara pentru a se întoarce la rădăcini, la propriu.
„Aici, la Mailat, am copilărit. Are o vibrație foarte bună acest loc. Viața ne-a adus aici. Am lucrat și eu, și soțul meu în medii foarte stresante – el în telecomunicații, eu în construcții, pe partea de contractare tehnică. Am ajuns în burnout. Pentru a ieși din această stare, am încercat diverse soluții. Lavanda m-a ajutat cel mai mult, în special în combaterea insomniei. În lumea agitată de azi, avem nevoie de calmare, de soluții viabile și sustenabile. Am făcut o reconversie profesională completă. Acum sunt și aromaterapeut”, a povestit Andrea Konti.

Producție artizanală și distilerie proprie
Plantația de la Mailat se întinde pe un hectar, iar lavanda este valorificată în mai multe forme – de la ulei esențial și apă florală, până la produse artizanale.
„Avem o mică distilerie aici, unde prelucrăm florile. Produsele obținute – uleiuri esențiale și apă florală – le îmbuteliem și le vindem sub brandul propriu, Lavandair. Este un produs de nișă. Se poate achiziționa de pe site-ul nostru, dar în magazine nu am intrat încă”, a explicat Zsolt Konti.

Lavanda – floare, medicament și ingredient gourmet
Lavanda nu este doar frumoasă și parfumată. Ea are proprietăți calmante și antiseptice remarcabile, folosite atât în aromaterapie, cât și în alimentație.
„Lavanda are efecte anxiolitice și relaxante. Ajută la insomnie, la probleme dermatologice și are un efect liniștitor chiar și doar prin simpla prezență în câmp. Mulți vizitatori ajung aici încordați, dar pleacă zâmbind – iar asta ne arată că ceea ce facem are sens”, a spus Zsolt Konti.
„Florile de lavandă se pot folosi și în gastronomie. Facem sirop, limonadă, înghețată cu aromă de lavandă. O firmă locală produce înghețată folosind uleiul nostru esențial. Se pot face și brioșe sau ciocolată aromatizată. Este excelentă pentru aromatizare”, a completat Andrea Konti.

Pionieri ai conceptului în vestul țării
Evenimentele în mijlocul lanurilor de lavandă sunt inspirate din Franța, lider mondial în producția acestei plante. Tot mai mulți fermieri români au preluat ideea și organizează „Zilele lavandei”, „Festivalul lavandei” sau pur și simplu picnicuri parfumate.
„Am fost primii care am implementat acest concept în vestul țării. Suntem deja la ediția a noua. Deși înflorirea lavandei depinde de vreme, și anul acesta ne-am bucurat de vizitatori. De la începutul lui iunie începe să înflorească lavanda, dar vremea capricioasă din acest an a întârziat puțin procesul. Oricum, ochiul neformat nu sesizează diferența”, a menționat Zsolt Konti.

Mai mult decât o poză frumoasă
Pe lângă pozele spectaculoase, vizitatorii au avut ocazia să cumpere produse naturale – uleiuri, apă de lavandă, săculeți, buchete proaspete. La eveniment au participat și producători locali care au oferit miere, dulceață, sucuri, înghețată și alte bunătăți naturale.















