Șase vinuri care spun povestea viticulturii insulei Corfu / „Legendele spun că Kakotrygis a fost vinul oferit lui Ulise de regele Alcinoos”

Insula Corfu, din Grecia ID 129675319 © Dorinmarius | Dreamstime.com

Corfu își redescoperă moștenirea viticolă, odinioară uitată, prin eforturile unor mici crame care readuc la viață soiuri locale de struguri. Cunoscută mai degrabă pentru farmecul său cosmopolit, insula începe să-și recâștige locul pe harta vinurilor prin șase vinuri distincte care reflectă bogata sa tradiție în viticultură, notează publicația Ekathimerini.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Înainte de dominația venețiană, Corfu era acoperită de vii, unde se cultivau soiuri precum Kakotrygis, Vertzamo și Mavrorombola. Însă, cu timpul, viile au fost smulse pentru a face loc plantațiilor de măslini, iar mai apoi turismului și creșterii prețului terenurilor. „Calitatea vinului din Corfu a rămas scăzută mult timp. Un exemplu grăitor este bevanda, un vin acru și diluat, consumat altădată de cei mai săraci ai insulei alături de sardine, hering sau cod sărat mărunțit”, se arată într-un material recent. Totuși, în ultimii ani, încercările de revitalizare a viticulturii locale au pus bazele unui viitor promițător.

Deși vinurile locale nu strâng încă premii importante, „sunt pline de personalitate”

Printre soiurile redescoperite se numără Kakotrygis, un vin alb cu tradiție veche, legat de legenda lui Ulise. „Legendele spun că Kakotrygis a fost vinul oferit lui Ulise de regele Alcinoos”, iar izvoarele antice îi confirmă prestigiul. În Deipnosophistae, Ateneu laudă capacitatea acestuia de învechire, iar Xenofon amintește în Hellenica cum soldații spartani, conduși de Mnasippos în 373 î.Hr., au devastat „ținuturile bine cultivate și podgoriile Corfulei” și s-au îndrăgostit de vinurile aromate locale.

„Kakotrygis are ciorchini de struguri denși și tulpini lemnoase, care fac recoltarea dificilă”, explică Petros Tsirigotis, somelier și manager al restaurantelor Campiello și Smoke Grill de la Cook’s Club Hotel. Soiul mai este numit local și lianorago („cu boabe mici”) și oferă vinuri cu un conținut ridicat de alcool, de la spumante la vinuri cu potențial de învechire. „Are un profil aromatic pronunțat, mai ales la gust, fiind un vin alb gastronomic, de servit alături de mâncare”.

Un alt soi emblematic al insulei este Skopelitiko, un roșu cu arome fructate subtile și un gust lejer, cu taninuri plăcute și aciditate bună. „Din aceste motive, este ideal pentru producerea de roze-uri de calitate superioară”, spune Tsirigotis.

Corfu mai păstrează și soiuri mai puțin cunoscute, precum Petrokoritho și Mandzavi, însă potențialul lor va putea fi valorificat doar prin eforturi susținute, îngrijirea atentă a viilor și vinificare de precizie. Deși vinurile locale nu strâng încă premii importante, „sunt pline de personalitate și merită un loc pe masa noastră atunci când vizităm insula”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *