Cerealele pentru copii sunt tot mai puțin sănătoase / Un studiu arată că au conținutul de grăsimi, zahăr și sare în creștere

Cerealele pentru copii sunt tot mai puțin sănătoase FOTO: Dreamstime/Lavanya Kurup

Cerealele pentru copii speciale pentru micul dejun au devenit mai puțin sănătoase între 2010 și 2023, conform unui studiu publicat în JAMA Network Open. Cercetătorii de la Universitatea din Kentucky și Louisiana State University au analizat 1.200 de produse noi sau reformulate, dedicate copiilor între 5 și 12 ani, notează NY Post.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Conținutul de grăsimi a crescut cu 34% în perioada respectivă. Sodiul a urcat cu 32%, iar zahărul aproape cu 11%. În același timp, proteinele și fibrele au scăzut, iar carbohidrații au rămas stabili. Prin urmare, un bol de cereale poate depăși 45% din cantitatea zilnică recomandată de zahăr de către American Heart Association.

Impact asupra sănătății copiilor

Pofte și crize de energie apar rapid. Alimentele de tip gogoșă obțin popularitate, spune Dr. Josephine Connolly‑Schoonen de la Stony Brook Medicine. Ea atrage atenția că zahărul și sodiul fac cerealele palatabile, dar reduc calitatea nutrițională .

Proteinele au scăzut de la 1,97 g la 1,69 g per porție. Fibrele au scăzut de la 3,82 g la 2,84 g în ultimii doi ani. Aceste elemente sunt importante pentru sațietate și digestie.

Studiul avertizează că dieta cerealelor procesate crește riscul de obezitate infantilă, boli cronice și fluctuații de energie, arată health.com. Industria mizează pe ambalaje atractive, dar nu pe valori nutritive reale .

Experții nu cer eliminarea din alimentație a acestor cereale pentru copii. Ei recomandă însă variante integrale, cu zahăr redus și conținut mai mare de fibre. Aproximativ 4 g fibre și 5 g proteine per porție sunt ținte optime. Exemple bune sunt Cheerios, Wheaties sau Kashi.

Cum arată alternativa sănătoasă?

Combinațiile funcționează. Amestecul de cereale dulci cu unele mai sănătoase poate rezolva dilema gust‑nutriție . Adăugarea de fructe, nuci sau semințe îmbunătățește compoziția alimentară.

Alternativele preparate acasă pot fi chiar mai bune. Ovăzul lăsat la hidratat peste noapte sau omleta cu legume sunt opțiuni sănătoase. Sau pâine integrală cu unt natural și fructe.

Rezultatul studiului este clar. Cerealele pentru copii s-au degradat din punct de vedere nutrițional. Industria favorizează gustul, nu sănătatea. Părinții trebuie să fie atenți la etichete și să opteze pentru alegeri educate.

Verificarea conținutului de zahăr, fibre și proteine poate face diferența. Un mic dejun echilibrat sprijină dezvoltarea și nivelul de energie al copilului pe parcursul zilei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *