Ziua naţională a gastronomiei poate fi sărbătorită şi în plan internaţional/ Modificarea legii a fost promulgată de președinte și a intrat în vigoare

ziua nationala a gastronomiei FOTO: Dreamstime/Kartos

Președintele Nicușor Dan a promulgat, vineri, legea care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, cu organizare de evenimente de diplomație publică și culturală care
să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Actul normativ completează în acest sens art. 3 din Legea nr.79/2019 privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie.

Legea în vigoare prevede că Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc poate fi sărbătorită de către autoritățile administrației publice centrale și locale și celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice, prin organizarea și participarea la programe și
manifestări cu caracter social sau științific, în scopul de a aprecia și promova obiceiurile și produsele tradiționale românești. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot contribui la organizarea acestor acțiuni prin acordarea de sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocațiilor bugetare aprobate.

De asemenea, legea în vigoare mai precizează și definiția vinului românesc ca fiind ‘vinul obținut din struguri proveniți în proporție de 100% din România și care are inscripționat pe etichetă drapelul României’.

Actul normativ promulgat vineri prevede că ”Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc poate fi marcată și de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României prin organizarea de evenimente și programe de diplomație publică și culturală, cu caracter social, economic sau științific, care pun în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc, pentru promovarea imaginii României în lume, a industriei viticole, turismului și dezvoltării regionale din țara noastră”.

Legea e plecată de  la inițiativa unor specialiști în gastronomie preocupați de promovarea gusturilor românești

„Identitatea și “brandul de țară” au numai de câștigat prin etalarea gastronomiei românești, o sinteză istorică unică a celor 3 imperii și a interacțiunilor cu numeroase etnii. Salutăm – eu și colegii mei care am inițiat, în 2017, demersurile care au dus la apariția Zilei naționale a gastronomiei și vinurilor din România (Legea 79/2019) – această decizie: ea permite, așa cum era și firesc, misiunilor țării noastre în străinătate să promoveze cultura gusturilor românești. Suntem bucuroși că subiectul revine în atenție și suntem în continuare la dispoziție cu toate cunoștințele, ideile și forțele noastre, pentru promovarea țării noastre prin gastronomie”, a declarat pentru G4Food Cezar Ioan, publisher vinul.ro, care împreună cu jurnalistul și activistul Cosmin Dragomir și Nico Lontras, Executive Chef Casa Timiş sunt la originea acestei inițiative.

Ei au atras atenția că gastronomia nu e doar ceva cu care România să se laude în străinātate, ci un important factor de coeziune socială în interiorul granițelor țării.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *