Curiozități agri-food: Unele fructe continuă să se coacă și după ce au fost culese / Procesul se numește coacere climacterică

Unele fructe continuă să se coacă și după ce au fost recoltate FOTO: Dreamstime/Alexei Onufriiciuc

Fenomenul prin care unele fructe continuă să se coacă după ce sunt culese se numește coacere climacterică. Aceste fructe produc un hormon natural numit etilenă, care accelerează procesul de coacere chiar și după recoltare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ce înseamnă coacere climacterică?

Fructele climacterice trec printr-o fază intensă de respirație celulară după ce sunt culese. În această fază, ele eliberează cantități mari de etilenă, care stimulează înmuierea, schimbarea culorii și dezvoltarea aromei.

Exemple de fructe climacterice:

  • Banane – Se coc mai repede la temperatura camerei. Pot accelera coacerea altor fructe din apropiere.
  • Avocado – Este adesea cules verde și tare. Se coace complet doar după recoltare.
  • Roșii – Deși adesea considerate legume, sunt fructe și continuă să se coacă după ce sunt culese.
  • Mere, pere, piersici, prune, mango – și ele fac parte din aceeași categorie.

Fructe non-climacterice

Dacă unele fructe se coc și după ce au fost culese, în contrast, fructele non-climacterice nu continuă coacerea după recoltare. Odată culese, nu își mai schimbă semnificativ gustul sau textura. Exemple:

  • Căpșune
  • Citrice (portocale, lămâi)
  • Struguri
  • Ananas
  • Cireșe

Ce trebuie să știi ca să le păstrezi corect

  • Poți grăbi coacerea fructelor climacterice punându-le într-o pungă de hârtie împreună cu un măr sau o banană.
  • Fructele non-climacterice trebuie culese cât mai aproape de maturitate, pentru că nu se îmbunătățesc după aceea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *