Cum anotimpul cald bate la ușă, încep să fie bine venite rețetele de mâncăruri reci, inclusiv când vine vorba de paste. O rețetă de paste cu somon afumat și rucola poate fi declinată în două versiuni. În cea rece, trebuie doar să fierbem pastele, timp în care pregătim restul ingredientelor. În timp ce în versiunea caldă, trecem rapid prin tigaie roșiile cherry tăiate în două. La final adăugăm și rucola direct în amestecul final.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Însă oricare dintre variante am alege, este somon afumat cu roșii cherry și rucola reprezintă o combinație fascinantă. Pe cât de gustoasă, pe atât de echilibrată nutrițional. Grăsimea și partea de savoare ușor afumată din somon sunt perfect compensate de ușoara aciditate a roșiilor și de gustul fresh și ușor picant din rucola. Și se pretează de minune unei seri de vineri, fiind practic gata în 10 minute, timpul cât fierb pastele și amalgamarea finală.
În ambele variante, fierbem pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, lăsându-le ușor al dente. La fel, în ambele variante, după ce le scurgem le amestecăm cu restul ingredientelor când sunt calde.
Ingrediente pentru 4 porții de penne cu somon și rucola
-
400 g de penne, integrale sunt și mai sănătoase
-
2-3 bulbi de usturoi
-
500 g de roșii cherry
-
două mâini bune de rucola proaspătă
-
300 g de somon afumat
-
sare, ulei, piper
Procedeu pentru rețeta de penne cu somon și rucola
În timp ce fierb pastele, pregătim sosul/il condimento. Într-o tigaie antiaderentă, călim în puțin ulei, ideal de măsline, cățeii de usturoi și tăiați felii mărunte, la foc mediu. Peste usturoi adăugăm roșiile cherry tăiate în două și le sotăm puțin până încep să devină moi. Nu mai mult de 5 minute în total toată operațiunea.
În acest timp, transferăm într-un bol frunzele de rucola rupte cu mâna și somonul afumat la fel, rupt bucăți. Ideal este să avem și bucăți mai mici, și bucăți mai mari: cele mici dau aromă și savoare, cele mai mari contribuie la textura generală a amestecului.
Când pastele și roșiile din tigaie sunt gata, le adăugăm în bol, amalgamăm ușor și e gata. Ar trebui să nu mai fie nevoie de sare, pentru că pastele își iau sare din apă, iar pentru condiment e suficientă cea pe care o conține deja somonul afumat. Dar este binevenit un strop de piper proaspăt măcinat.
În varianta de paste reci, nu mai gătim roșiile: le tăiem în două sau în patru, cum preferăm. Adăugăm peste ele puțină sare și același usturoi. Lăsăm câteva minute între timp să se scurgă, pentru a pierde excesul de umiditate care ar compromite amestecul final. Ar fi ideal să începem cu pregătirea roșiilor în acest fel, ca să le dăm timp.
Când s-au scurs suficient, eliminăm usturoiul, adăugăm ulei și le amestecăm cu pastele fierte și scurse, somonul și rucola din bol. Pe care îl dăm minim o oră la frigider. Este o salată de paste reci ideală în zilele toride ale verii.
Citește și:
Salată rece de paste în stil mediteranean
Salată de paste rețetă vegană extrem de aromată