O bună organizare, atât mentală, cât și a ingredientelor, precum și evitarea distragerilor și folosirea eficientă a resurselor, te poate ajuta să economisești mult timp în pregătirea preparatelor, relatează 20 minutos.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Când încercăm să gătim un preparat elaborat acasă, petrecem jumătate de zi în bucătărie; totuși, când mâncăm la restaurant, ni se servește destul de repede. Ce fac bucătăriile din restaurante pentru a farfuriile comandate servi atât de rapid?
Bucătarii experți gătesc adesea mai multe componente ale unui fel de mâncare în același timp, au un control excelent și abilitatea de a ajusta rețetele din mers, folosind ingrediente disponibile sau scurtături inteligente fără a compromite gustul.
Tehnica experților pentru a găti mai repede
A avea ingredientele tocate și la îndemână ajută foarte mult la economisirea timpului. Mulți factori contribuie la faptul că un bucătar poate scoate un preparat într-un timp scurt, dar dacă există o tehnică deosebit de importantă în restaurante, aceasta este pregătirea în avans. Nu vorbim despre produse semipreparate, ci despre a avea totul pregătit, cu excepția ultimelor detalii și a montării pe farfurie. De exemplu, garnituri precum orezul se prepară în cantități mari, deoarece pot fi folosite la mai multe feluri de mâncare din meniu.
O altă tehnică foarte utilizată este cunoscută sub denumirea de “mise en place”. Acest concept definește totalitatea sarcinilor organizatorice necesare pentru prepararea elementelor din meniu. Tocarea și pregătirea legumelor înainte de a te apuca efectiv de gătit îți permite să lucrezi mai rapid. A avea totul la îndemână și deja porționat economisește foarte mult timp.
Multitasking și scurtături în bucătărie
Folosirea eficientă a electrocasnicelor și abilitatea de a face mai multe lucruri în același timp influențează semnificativ durata gătitului. Cu electrocasnice de calitate și folosind timpul de așteptare dintre procese pentru a avansa cu alte preparate, poți economisi timp considerabil.
De asemenea, există metode de gătit mai rapide și delicioase, precum gătirea la aburi, la grătar sau prin sotare. Pentru tocănițe sau mâncăruri lente, oala sub presiune este o alegere excelentă. În unele cazuri, pentru a obține gusturi intense, este nevoie de timpi lungi de gătire, dar aceștia pot fi compensați folosind condimente și ierburi aromatice proaspete.
În concluzie, a fi organizat și a pregăti din timp anumite etape face procesul de gătit mai plăcut și mai eficient. Să faci curățenie pe parcurs evită aglomerarea de vase la final, iar în ultimă instanță, este important să acorzi atenția cuvenită gătitului.
De multe ori tratăm gătitul ca pe o sarcină secundară, în timp ce facem alte lucruri. Așa este foarte ușor să te distragi, să greșești sau să compromiți preparatul. Când gătim, trebuie să o facem cu toate cele cinci simțuri.