În județul Brașov, controalele sanitar-veterinare s-au intensificat în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale. Aproape 5.000 de miei au fost sacrificați până în prezent, în abatoare autorizate, sub supravegherea strictă a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, potrivit informațiilor transmise de Radio Brașov.
„Doar animalele sănătoase, provenind din ferme și exploatații autorizate și însoțite de certificate de sănătate, au fost admise pentru sacrificare”, a declarat Alina Garabet, purtătorul de cuvânt al DSVSA Brașov, pentru Radio România Brașov FM.
Începând cu 19 martie și până în prezent, inspectorii DSVSA, în colaborare cu alte structuri de control, au desfășurat peste 100 de verificări tematice. Acestea au vizat în special combaterea comerțului ilegal de carne și produse lactate.
Printre principalele nereguli descoperite se numără: produse neetichetate sau fără origine, produse care nu asigură siguranța alimentară, comercializare în condiții insalubre, neconformități structurale, lipsa instruirilor de lucru și programe de autocontrol incomplete, a precizat Alina Garabet.
110 kilograme de produse din carne și lapte au fost confiscate
În urma acestor abateri, autoritățile au aplicat 15 amenzi contravenționale, în valoare totală de 134.000 de lei, și au confiscat 110 kilograme de produse din carne și lapte.
Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, DSVSA Brașov a avizat favorabil funcționarea a 12 centre temporare de sacrificare, valabile până pe 19 aprilie. Măsura are ca scop facilitarea achiziționării de carne de miel proaspătă și verificată, în condiții de siguranță alimentară, într-o perioadă în care cererea este semnificativ crescută.