Fermierii din zonele afectate de pesta micilor rumegătoare pot solicita, în această perioadă, autorizarea temporară a punctelor de sacrificare la nivelul exploataţiei, cu respectarea condiţiilor stricte de igienă şi bunăstare animală, sub supravegherea medicilor veterinari, informează joi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
“În contextul apariţiei unui focar de pestă a micilor rumegătoare (PMR) în judeţul Bihor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), împreună cu direcţiile sanitare veterinare judeţene, a dispus măsuri rapide şi eficiente pentru a veni cât mai rapid în sprijinul crescătorilor de ovine şi caprine, afectaţi de restricţiile impuse în zonele vizate. Pentru a reduce impactul economic asupra crescătorilor, ANSVSA a identificat, împreună cu autorităţile judeţene, puncte autorizate de sacrificare a mieilor (capacitatea de sacrificare de 700 – 1000 de capete/zi), astfel încât animalele să poată fi valorificate în condiţii sanitare corespunzătoare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale”, se menţionează în comunicat, transmite Agerpres.
Conform sursei citate, carcasele obţinute în urma sacrificării mieilor în punctele autorizate sau temporar aprobate de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) vor putea fi comercializate direct către consumatorii finali, de exemplu la poarta fermei sau prin vânzare directă, sub control sanitar-veterinar.
Aceste măsuri sunt menite să susţină fermierii şi să permită valorificarea producţiei locale, fără a compromite măsurile de biosecuritate necesare pentru stoparea răspândirii bolii, precizează sursa citată.
“În faţa oricărui focar de boală, reacţia promptă şi coordonată este esenţială. ANSVSA a acţionat rapid pentru a limita răspândirea bolii, dar şi pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale. Identificarea şi operaţionalizarea punctelor autorizate de sacrificare, în parteneriat cu autorităţile locale, permite valorificarea mieilor în condiţii sigure, sub control sanitar-veterinar. Ne asumăm responsabilitatea de a proteja atât sănătatea animalelor, cât şi continuitatea activităţilor economice ale fermierilor, mai ales într-o perioadă sensibilă, precum cea premergătoare Sărbătorilor Pascale” a afirmat preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, citat în comunicat.
ANSVSA subliniază că sprijinul acordat vine în completarea eforturilor depuse la nivel naţional pentru protejarea sănătăţii animalelor şi pentru susţinerea activităţilor economice din sectorul zootehnic.
În judeţul Arad, sacrificarea mieilor va fi posibilă în C.A.I., localitatea Macea, S.C. Dory-Gel, localitatea Halmagiu, şi Cooperativa Agricolă ARSIB, localitatea Nădlac.
În judeţul Bihor, au fost desemnate următoarele puncte: SC Toretes SRL, localitatea Ciumeghiu; SC Carmangeria Tavi Bogdan SRL, localitatea Mihai Bravu şi SC Transilvan Biocarm SRL, localitatea Beiuş.