„Nu consumați suplimente alimentare pe bază de Garcinia cambogia”, așa sună avertismentul lansat cu câteva zile în urmă, pe 5 martie, de către Agenția Națională Franceză pentru Siguranța Alimentară, de Mediu și a Muncii (ANSES), scrie publicația italiană de specialitate ilfattoquotidiano.it
Intervenția autorităților din Franța vine în urma unui caz mortal de hepatită fulminantă și a altor raportări de efecte secundare grave. Garcinia cambogia este un ingredient prezent în zeci de suplimente pentru slăbit, datorită presupuselor proprietăți de ardere a grăsimilor ale acidului hidroxicitric (HCA) din fructul plantei.
După un deces survenit în 2019, ANSES a analizat efectele secundare ale acestor suplimente raportate în sistemele de monitorizare franceze, europene și nord-americane, precum și în literatura științifică. Doar în Franța, cercetarea a identificat 38 de cazuri de afecțiuni hepatice, probleme psihiatrice, pancreatite, afecțiuni cardiace și leziuni musculare (rabdomioliză) între 2009 și 2024. Alte zeci de cazuri de efecte adverse au fost raportate la nivel mondial. În Italia, sistemul național de supraveghere a semnalat aproximativ 20 de cazuri între 2002 și 2019, care au afectat în special ficatul și inima.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) încă analizează riscurile
Multe dintre persoanele care au raportat efecte adverse aveau afecțiuni preexistente (tulburări psihiatrice, pancreatită, hepatită, diabet, obezitate și hipertensiune) sau urmau tratamente cu medicamente antiretrovirale, antidepresive și alte medicamente care afectează funcția hepatică, menționează sursa citată.
De exemplu, cercetătorii de la Institutul Superior de Sănătate și Universitatea Sapienza din Roma au studiat interacțiunea dintre Garcinia și Montelukast, un medicament antiasmatic. Cu toate acestea, și persoanele fără probleme medicale anterioare au suferit reacții adverse grave, cum ar fi pancreatită și hepatită.
Din acest motiv, ANSES descurajează consumul produselor pe bază de Garcinia cambogia pentru întreaga populație, mai ales că eficacitatea acestor suplimente nu este dovedită. Afirmațiile legate de controlul greutății, reducerea acumulării de grăsimi și diminuarea senzației de foame sunt încă în curs de evaluare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care analizează riscurile asociate consumului de acid hidroxicitric. Această evaluare ar putea duce la limitarea sau interzicerea utilizării Garcinia cambogia în suplimentele alimentare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food: