Cum să gătești quinoa corect și cum să o integrezi în meniul zilnic / Tania Fântână (nutriționist): „Este un aliment bun și pentru cei ce vor să slăbească, întrucât 100 de grame de quinoa fiartă conțin nu mai mult de 150 kcal”

Colaj foto Colaj foto

Quinoa face parte din superalimentele mult lăudate și despre care auzim tot mai des. Orice salată fancy are chia sau quinoa. Nu numai că dă bine la titlu, dar și la bani.

Lăsând gluma la o parte, deși quinoa este asociată cerealelor, ea este de fapt o sămânță. De aici și conținutul său ridicat în aminoacizi (părți proteice) și de aici și calitățile sale nutriționale superioare unei cereale oarecare.

Quinoa (Chenopodium quinoa) este o pseudocereală, ceea ce înseamnă că nu este o cereală propriu-zisă, dar este utilizată și consumată similar cu orezul, grâul sau alte cereale. Adică sub formă de tocănițe, alături de legume, carne și pește.

✔ Face parte din familia amarantului și a sfeclei, fiind mai apropiată botanic de aceste plante decât de grâu sau orez.
✔ Originară din America de Sud (Peru, Bolivia, Ecuador), a fost un aliment de bază pentru incași, care o numeau „mama cerealelor”.
Quinoa se cultivă pentru semințele sale comestibile, care sunt bogate în proteine, fibre și minerale.

Este foarte spornică la gătit. Nu vă trebuie decât o cană de quinoa, spălată bine sub jet de apă, pentru a face o oală de mâncare ce o să vă țină de foame câteva zile. Nu faceți greșeala să gătiți jumătate de kilogram de quinoa odată, că nu o să știți unde să o mai depozitați.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


O să găsiți quinoa sub diverse culori: albă, roșie, neagră, tricoloră. Variantele închise la culoare au o aromă mai intensă, de nucă. Eu zic că, dacă nu ați mai consumat până acum quinoa, o puteți cumpăra sau comanda pe cea albă. Este mai neutră ca gust.

Cum se gătește quinoa corect?

Ingrediente de bază:

  • 1 cană de quinoa
  • 2 căni de apă sau supă de legume
  • ½ linguriță sare (opțional)

Mod de preparare:

  1. Spală bine quinoa sub jet de apă rece timp de 30-60 de secunde pentru a elimina gustul ușor amar (datorat saponinelor). O poți pune într-o sită sub jetul de apă de la chiuvetă.
  2. Pune apa la fiert și adaugă sarea (sau folosește supă de legume pentru un gust mai bun).
  3. Adaugă quinoa în apă și dă focul mic.
  4. Fierbe timp de 12-15 minute, până când boabele devin translucide și absorb toată apa. Când micile semințe au un aspect de germinare, este momentul să treceți la următoarea etapă și anume să opriți focul.
  5. Ia de pe foc și lasă acoperit încă 5 minute, apoi amestecă ușor cu o furculiță pentru a-l afâna.

Cum să folosești quinoa?

  • La micul dejun, alături de iaurt și un fruct dulce.
  • La prânz, alături de o salată cu ton, pui sau mușchi de vită și legume proaspete. Completează cu lămâie sau boabe de rodie pentru o aromă mai exotică.
  • La cină, alături de legume trase la wok sau simplu și dietetic, cu un iaurt nu tocmai gras.

Dacă o ai prin dulap, dă-i o șansă, sau, dacă îți face cu ochiul, pune-o pe lista următoarelor tale cumpărături.

Este un aliment foarte nutritiv pentru vegetarieni, pentru cei ce nu consumă gluten, pentru diabetici, pentru cei ce se confruntă cu constipația, fiind bogată în fibre și sățioasă. Este un aliment bun și pentru cei ce vor să slăbească, întrucât 100 de grame de quinoa fiartă conțin nu mai mult de 150 kcal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *