Pentru că – nu-i așa? – ne place o supă cu găluște sau tăieței de casă și în perioada postului, iată cum putem prepara găluștele sau tăiețeii fără a folosi ouă.
În primul rând, evident, supa în care le punem va fi de legume în loc de cea de pasăre sau vită. Vom fierbe la foc mic legumele (ceapă, praz, ardei, rădăcinoase, cartofi, dovlecel), pentru 20-30 de minute, vom potrivi de sare și piper și vom strecura supa pentru a rămâne limpede.
Pentru găluști
Ingrediente: Vom folosi o cantitate egală de făină și griș, 3 cu 3 linguri de pildă, sare și apă la ochi.
Amestecăm grișul cu făina și sarea și punem câte puțină apă călduță până când compoziția are consistența unei smântâni mai groasă. Lăsăm să se odihnească 10 minute.
În supa care fierbe, punem cu lingura compoziția de găluște. Lăsăm câteva (5-10) minute să fiarbă, la foc mic-mediu apoi închidem flacăra și mai lăsăm 5-10 minute oala cu un capac deasupra.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Pentru tăieței/paste
Ingrediente: Făină normală și făină din grău dur (pentru paste), în cantități aproape egale, de exemplu, 200 de făină albă cu 150 din cea de grâu dur, 150-200 ml de apă și sare.
Cernem cele 2 tipuri de făină într-un bol și amestecăm cu sarea, apoi facem loc în mijloc și încorporăm treptat apa călduță, amestecând pentru o înorporare treptată.
Când am adăugat toată apa, începem să frământăm aluatul cu mâna până devine omogen, apoi îl învelim în folie de plastic și îl lăsăm de minute la frigider.
Odată ce s-a scurs acest interval, întindem aluatul în foaie subțire, cât de subțire putem, cu făcălețul sau cu ajutorul unei mașini de paste.
Pudrăm cu făină, rulăm foaia și cu ajutorul unui cuțit mai mare tăiem tăițeii foarte fin. Dacă dorim să obținem paste, tăiem la mărimea și în forma dorită. Punem în supa care dă în clocot pentru 2-3 minute sau în orice sos pentru paste.