Indiferent dacă este servit sub formă de tort simplu, tort în straturi, chec sau sub formă de brioșe cu morcovi, preparatul dulce este mereu potrivit și savuros, promite wellseasonedstudio.com.
Cerințele de bază sunt simple: blatul trebuie să fie extrem de fraged și umed, iar glazura de cremă de brânză trebuie să fie generoasă! Le poți prepara pentru ocazii speciale sau pur și simplu atunci când îți este poftă de un desert delicios cu morcovi.
Ingrediente
Pentru blat:
- 1¼ căni (250 g) zahăr granulat
- ¾ cană (160 g) zahăr brun
- 1¼ căni (300 ml) ulei vegetal
- 4 ouă mari (200 g), la temperatura camerei
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 2⅓ căni (280 g) făină universală
- 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
- 2 lingurițe praf de copt
- 2 lingurițe scorțișoară măcinată
- ½ linguriță sare
- 4 căni morcovi rași
- 1 cană nuci tocate (plus ½ – 1 cană pentru decor; se pot folosi nuci pecan)
Pentru glazura de cremă de brânză:
- ½ cană (110 g) unt nesărat, la temperatura camerei
- 225 g cremă de brânză, la temperatura camerei
- 3½ căni (440 g) zahăr pudră
- 1 linguriță extract de vanilie
Mod de preparare
- Pregătește tava
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Tapetează o tavă standard pentru brioșe (12 bucăți) cu hârtii pentru brioșe.
-
Amestecă ingredientele umede
În bolul unui mixer, adaugă zahărul granulat, zahărul brun, uleiul vegetal, ouăle și extractul de vanilie. Amestecă la viteză medie timp de 1-2 minute, până când ingredientele sunt bine omogenizate.
-
Adaugă ingredientele uscate
Peste amestecul umed, cerne făina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, scorțișoara și sarea. Amestecă ușor, doar până când ingredientele se încorporează.
-
Adaugă morcovii și nucile
Încorporează morcovii rași și nucile tocate, amestecând ușor cu o spatulă până la omogenizare.
-
Coace brioșele
Distribuie compoziția în formele de brioșe, umplându-le aproximativ ⅘ din volum. Coace timp de 20-23 de minute, sau până când o scobitoare introdusă în mijlocul unei brioșe iese curată.
Lasă brioșele să se răcească în tavă 10 minute, apoi transferă-le pe un grătar pentru a se răci complet. Repetă procesul cu aluatul rămas.
-
Prepară glazura de cremă de brânză
Într-un bol, bate untul și crema de brânză la viteză medie-mare timp de 1-2 minute, până devin pufoase. Adaugă zahărul pudră și extractul de vanilie, amestecând la viteză mică la început, apoi crescând treptat viteza. Continuă să mixezi până obții o glazură netedă și cremoasă (aproximativ 2 minute).
-
Glazurează brioșele cu morcovi
Când brioșele sunt complet răcite, întinde sau toarnă glazura deasupra lor. Dacă dorești, poți să presari nuci tocate peste tava cu brioșe cu morcovi, pentru un plus de textură.
Valori nutriționale (per porție de brioșe cu morcovi)
- Calorii: 524 kcal
- Carbohidrați: 75g
- Proteine: 5g
- Grăsimi: 24g
- Grăsimi saturate: 7g
- Colesterol: 47mg
- Sodiu: 234mg
- Potasiu: 150mg
- Fibre: 2g
- Zaharuri: 55g
- Vitamina A: 3855 IU
- Vitamina C: 1mg
- Calciu: 58mg
- Fier: 2mg