Un sandviș de pâine cu… pâine este un sandviș în care umplutura dintre două felii de pâine este, de fapt, o felie subțire de pâine prăjită, care poate fi unsă cu unt. O rețetă din 1861 recomandă adăugarea de sare și piper, după gust.
Rețeta victoriană
O rețetă pentru sandvișul cu pâine prăjită (toast sandwich) este inclusă în secțiunea dedicată bucătăriei pentru convalescenți din Cartea de Gospodărire a Casei (1861) de Isabella Beeton, care menționează:
„Acest sandviș poate fi variat prin adăugarea unei cantități mici de fâșii carne sau a unor felii foarte subțiri de carne rece; în oricare dintre aceste forme, va fi extrem de apetisant pentru un bolnav.”
Versiuni moderne
În noiembrie 2011, Royal Society of Chemistry a recreat sandvișul cu pâine prăjită, la 150 de ani de la publicarea cărții lui Beeton. Societatea a încercat să readucă în atenție acest preparat uitat, în contextul Marii Recesiuni, după ce a calculat costul unui sandviș la doar 0,075 lire sterline. L-au numit “cel mai economic prânz din țară”, oferind 200 de lire sterline (echivalentul a 307,87 lire un deceniu mai târziu) celui care putea crea o mâncare mai ieftină. Datorită numărului mare de participanți, oferta a fost închisă după șapte zile, iar premiul a fost acordat unui concurent ales aleatoriu.
Sandvișul cu pâine prăjită la restaurant
În restaurantul The Fat Duck al lui Heston Blumenthal, sandvișurile cu pâine prăjită sunt servite ca garnitură la felul principal numit „Mad Hatter’s Tea Party (circa 1892)”, inspirat din Alice în Țara Minunilor. Mâncarea propriu-zisă include salată cu măduvă osoasă, gălbenuș de ou, muștar, gastrique (sos dulce-acrișor), maioneză și ketchup de roșii.
Reacții la acest produs
Un critic american a descris acest sandviș drept “o extravaganță a lipsei de gust”. În articolul “12 sandvișuri care îți pot schimba viața și despre care nu ai auzit niciodată” din The Daily Meal el a comentat că sandvișul cu pâine prăjită “pur și simplu nu este bun … Din fericire, dadaiștii nu au mai inventat alte sandvișuri după acesta”.
Iar în cadrul unei emisiuni de divertisment, participanții au gustat fiecare din acest sandviș, după care prezentatorul l-a caracterizat astfel:
“Pune sub semnul întrebării atât esența sandvișului, cât și a limbajului!”