Procesul pentru a obține ulei de trandafiri este extrem de laborios și necesită o cantitate uriașă de petale. Trandafirii au un conținut foarte mic de ulei esențial, ceea ce înseamnă că este nevoie de cantități uriașe de flori pentru a obține chiar și o cantitate mică de ulei.
Cele mai utilizate specii pentru extracție sunt Rosa damascena (Trandafirul de Damasc) și Rosa centifolia (Trandafirul de Provence), ambele având un parfum intens și o concentrație bună de ulei esențial.
Procesul de extracție
Uleiul de trandafiri este extras prin distilare cu abur sau prin extracție cu solvenți:
- Distilarea cu abur este metoda tradițională și cea mai pură, dar și cea mai ineficientă din punct de vedere al randamentului. Petalele sunt încălzite cu abur, iar uleiul volatil este captat și separat de apă.
- Extracția cu solvenți (folosind hexan sau etanol) permite obținerea unei cantități mai mari de ulei, dar produsul final conține urme de solvent.
Randamentul producției
- Din aproximativ 5 tone (5000 kg) de petale, se obține doar 1 litru de ulei esențial de trandafiri.
- Asta înseamnă că, pentru 500 ml (jumătate de litru) de ulei esențial, este nevoie de aproximativ 2500 kg de petale de trandafir.
- Pentru 1 kg de petale de trandafir, se extrag doar 0,2 ml de ulei esențial.
Din cauza necesarului mare de petale, uleiul de trandafiri este unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale din lume. Prețul poate varia, dar 10 ml de ulei de trandafiri pur poate costa între 100 și 400 de euro. Este în funcție de calitate și producător. Bulgaria, Turcia, Iran și Maroc sunt printre cei mai mari producători de ulei esențial de trandafiri.
Produsul este folosit în cosmetică, la obținerea de parfumuri, creme, loțiuni și produse pentru îngrijirea pielii. De asemenea, la aromaterapie, având un efect relaxant, antidepresiv și echilibrant hormonal.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
În medicina tradițională este folosit pentru proprietățile sale antiinflamatoare, cicatrizante și antimicrobiene.