Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc – sărbătorită şi de misiunile diplomatice şi oficiile consulare, raport favorabil în cadrul Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor

nico lontras, chef, restaurant, gastronomie foto: Facebook/Nico Lontras

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport favorabil proiectului care prevede ca Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc să fie sărbătorită şi prin evenimente şi programe organizate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, transmite Agerpres.

„Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi marcată şi de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României prin organizarea de evenimente şi programe de diplomaţie publică şi culturală, cu caracter social, economic sau ştiinţific, care pun în valoare specificul gastronomiei şi vinului românesc, pentru promovarea imaginii României în lume, a industriei viticole, turismului şi dezvoltării regionale din ţara noastră”, prevede proiectul.

Actul normativ completează în acest fel Legea nr.79/2019 prin care a fost instituită Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie.

Legea în vigoare prevede că prin vin românesc se înţelege vinul obţinut din struguri proveniţi în proporţie de 100% din România şi care are inscripţionat pe etichetă drapelul României.

De asemenea, legea prevede că Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi sărbătorită de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi celelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele tradiţionale româneşti.

Iniţiatorii proiectului de completare a legii, mai mulţi parlamentari PNL, au considerat că realizarea unor activităţi cu ocazia Zilei naţionale a gastronomiei şi vinului românesc de către oficiile consulare şi misiunile diplomatice ale României poate stimula exporturile, iar vinurile româneşti pot deveni un ambasador al culturii şi calităţii gastronomice şi viticole ale ţării, fiind şi un factor important pentru turism.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Ţinând cont de faptul că vinul ocupă un loc important în cultura şi tradiţiile româneşti, fiind asociat cu momente de sărbătoare şi ospitalitate, considerăm oportun ca Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc să fie marcată şi de către reprezentanţii României în afara graniţelor ţării, la nivelul misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare prin desfăşurarea unor evenimente cu caracter social sau ştiinţific, cu scopul de a promova industria viticolă şi produsele autentice româneşti”, au arătat iniţiatorii proiectului de completare a legii.

Raportul comisiei pentru agricultură asupra proiectului urmează să intre în dezbaterea şi votul plenului Camerei, care este for decizional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *