Cinci obiceiuri în bucătărie la care trebuie să renunți / Cresc riscul de incendiu și sunt un pericol siguranța casei tale

Obiceiuri în bucătărie care te pot costa scump FOTO: Dreamstime/Aleksandra Moklokova

Chiar dacă ai impresia că faci totul corect, există obiceiuri periculoase pe care poate nici nu le conștientizezi. Susan McKelvey, manager de comunicare la National Fire Prevention Association (NFPA), a identificat cinci obiceiuri în bucătărie care pot avea efecte nefaste: pot provoca incendii, explică eatingwell.com.

  1. Nu supraveghezi aragazul sau cuptorul în timpul gătitului

Este ușor să lași mâncarea pe foc și să te apuci de alte treburi prin casă, dar acest obicei este foarte riscant.

„Gătitul nesupravegheat este principala cauză a incendiilor casnice și a deceselor cauzate de incendii”, spune McKelvey. Distragerea atenției, părăsirea bucătăriei sau chiar adormirea pot duce la incendii periculoase.

  1. Lași obiecte inflamabile lângă flacără

E tentant să ții prosoape de bucătărie, mănuși de cuptor sau ambalaje lângă aragaz pentru acces rapid. Însă acestea pot lua foc rapid. „Materialele inflamabile uitate sau aruncate neglijent sunt a doua cauză a incendiilor din bucătărie și a patra cauză a deceselor și rănilor provocate de acestea”, avertizează McKelvey.

Soluție: Ține la cel puțin 1 metru distanță de aragaz orice poate arde: prosoape, mănuși de bucătărie, ambalaje și hârtie de bucătărie.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


  1. Crezi că un aragaz electric nu poate provoca incendii

Chiar dacă nu are flacără deschisă, un aragaz electric este la fel de periculos ca unul pe gaz. „Plitele și aragazele sunt implicate în 53% din incendiile casnice de gătit, 88% din decesele provocate de incendii și 74% din rănile cauzate de acestea”, explică McKelvey.

Gospodăriile cu aragaz electric prezintă un risc mai mare de incendiu decât cele cu aragaz pe gaz. Nu lăsa niciodată materiale inflamabile pe sau lângă plită, indiferent de tipul acesteia.

  1. Lași mânerele cratițelor orientate spre tine

Poate părea mai comod, dar acesta este din categoria acelor obiceiuri în bucătărie care cresc riscul de accidente. Mânerul poate fi lovit accidental, răsturnând lichide fierbinți sau chiar provocând incendii cu grăsime.

Soluție:

Întoarce mânerele vaselor spre spatele aragazului.

Ține un capac aproape—dacă începe un incendiu cu grăsime, acoperă tigaia și oprește focul, în loc să o muți la chiuvetă.

  1. Lași copiii și animalele nesupravegheate în bucătărie

Pentru siguranța tuturor, copiii și animalele trebuie ținute la distanță de zona de gătit. „Creează o zonă fără copii și animale de cel puțin 1 metru în jurul aragazului și oriunde sunt manipulate alimente sau lichide fierbinți”, recomandă McKelvey.

Evită aceste greșeli pentru a proteja locuința și familia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *