Curiozități agri-food 20 februarie: Orezul hrănește mai mulți oameni decât grâul / Aproape jumătate din populația globului depinde de acest aliment

Orezul hrănește cei mai mulți oameni Foto: Colaj G4Food/Dreamstime/Airborne77

Grâul și orzul au fost cultivate pentru prima dată acum aproximativ 10.000 – 11.000 de ani în Orientul Mijlociu, în regiunea cunoscută sub numele de Semiluna Fertilă (care include părți din Irak, Siria, Turcia și Iran). Orezul, pe de altă parte, a fost cultivat pentru prima dată în Asia, în special în China, acum aproximativ 9.000 de ani. Acum este alimentul de bază pentru aproape jumătate din populația globului.

Astfel, dacă ne uităm la numărul de oameni care depind de el, orezul este cea mai importantă cereală din lume!

Hrănește mai mulți oameni –Orezul este alimentul de bază pentru peste 3,5 miliarde de oameni (aproape jumătate din populația lumii), mai ales în Asia. Grâul este de asemenea esențial, dar nu atinge aceeași scară globală de consum zilnic.

Crește în climate umede și tropicale – Grâul preferă climate mai temperate și nu se dezvoltă bine în zonele tropicale. Orezul, în schimb, poate fi cultivat în locuri cu umiditate ridicată, cum ar fi India, China și Asia de Sud-Est, unde trăiesc miliarde de oameni.

Randament mai mare pe hectar – Orezul poate produce mai multe calorii pe unitate de teren comparativ cu grâul, ceea ce îl face mai eficient pentru hrănirea populațiilor mari.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Este mai versatil în dietele tradiționale – În multe culturi asiatice și africane, orezul este indispensabil la fiecare masă. În schimb, grâul este mai folosit în pâine și paste, care nu sunt la fel de omniprezente.

Rezistență la depozitare – Grâul este mai ușor de depozitat pe termen lung, dar orezul alb poate rezista ani întregi fără să se strice, ceea ce îl face ideal pentru siguranța alimentară.

Grâul este mai important în alte moduri

Este baza pâinii, care e fundamentală în Europa, America și Orientul Mijlociu.
Este folosit pentru paste, produse de patiserie și bere.
Are mai mult gluten, deci oferă texturi elastice esențiale pentru aluaturi.

Dacă ne uităm la producția globală, grâul și orezul sunt aproape la egalitate, dar pentru cantitatea de oameni care trăiesc efectiv datorită lui, orezul câștigă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *