Se pare că da, poți găti castraveții, potrivit nutriționistei Carolyn Hodges. Vei găsi castraveți gătiț, potrivit eatingwell.com, în bucătăriile vietnameză, coreeană, thailandeză și indiană regională, unde sunt adăugați în stir-fry-uri, supe aburite și curry-uri. Deși mulți dintre noi nu au gătit niciodată un castravete, acum e momentul să începem. Uită de ce credeai că știi despre acest leguminos modest și consideră-l o alegere perfectă pentru următorul tău stir-fry de legume. Dacă nu știei, stir fry-ul este o tehnică de gătire ce-și are originea în China și prin care ingredientele sunt prăjite și amestecate frecvent într-o cantitate mică de ulei, foarte fierbinte.
Cum să pregătești castraveții pentru a fi gătiți
Indiferent de metoda de gătit, este recomandat să îndepărtezi semințele înainte (cu excepția cazului în care folosești castraveți fără semințe). Acest pas este esențial pentru a reduce cantitatea de apă eliberată în timpul gătitului (și pentru a evita semințele care plutesc în preparat). Taie castravetele pe lungime și folosește o linguriță mică pentru a scoate semințele. Apoi, taie castraveții în felii de 1,5 cm grosime. Vor arăta ca niște semiluni.
Deși nu este obligatoriu, sărarea castravetelui înainte de gătit ajută la extragerea umezelii în exces, reducând riscul ca preparatul final să fie apos. Pune feliile de castravete într-o sită, deasupra unui bol, și amestecă-le cu sare, cam ¼ linguriță de sare pentru fiecare kilogram de castraveți. Lasă-le să stea 20-30 de minute, apoi clătește-le bine sub apă rece. Asigură-te că le usuci bine cu prosoape de hârtie sau cu un prosop curat de bucătărie sau dă-le într-un centrifugator de salate, înainte de a le adăuga într-o tigaie cu ulei fierbinte.
Pentru a preveni înmuierea castraveților, când sunt gătiți, optează pentru metode de gătit rapide, cum ar fi sotarea și stir-fry-ul, adăugându-i, cu ulei, într-o tigaie sau wok fierbinte. Poți să-i gătești și într-un air fryer. (Timpul de gătire nu este o problemă dacă vrei să-i transformi într-o supă cremoasă). Feliile de castraveți au un timp de gătire similar cu cel al dovlecelului, doar câteva minute până devin fragede și obții nivelul dorit de rumenire – dacă vrei să le dai un aspect și un gust ușor afumat.
Ce gust au castraveții gătiți?
Gustul castraveților gătiți este similar cu cel al castraveților cruzi, doar că sunt… gătiți. Sunt tot ușori și puțin dulcegi, dar cea mai mare diferență este textura (nu-i surprinzător). Gătirea castraveților va reduce crocanța lor caracteristică, dar acesta nu este un lucru rău. Castraveții gătiți sote sau stir-fry devin fragezi, păstrând totuși o textură ușor crocantă. Gândeste-te la acea textură crocantă-fragedă în cel mai bun mod. Se potrivesc cu multe arome, inclusiv usturoi, ghimbir, soia și susan prăjit, pentru a numi doar câteva.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cum să adaugi castraveți în preparate gătite
Poți găti castraveți prin aplicarea de căldură, așa cum am explicat mai sus, dar castraveții sunt și mai delicioși atunci când sunt adăugați proaspeți în rețete gătite, pentru a adăuga o textură răcoritoare și un contrast de temperatură. Nu-i ignora în preparatele pe bază de iaurt cu ierburi și salsa, care echilibrează căldura preparatelor picante sau pentru a-i pune deasupra unui bol de tăiței, pui la grătar sau în wrapuri de salată, pentru o textură satisfăcătoare.
Poți găti castraveți persani?
Castraveții persani (mini-castraveți) sunt o varietate asemănătoare cu cei englezești, dar au coajă subțire și puține semințe. Varietățile de dimensiuni și textura pielii diferă, iar aceștia sunt mai puțin apoși decât castraveții de grădină obișnuiți. Sunt perfecți pentru gătit și necesită mai puțină pregătire. Nu este nevoie să îndepărtezi semințele înainte de a-i tăia sau felia în rondele și a-i pune într-o tigaie. Castraveții miniatură Kirby, cei cu piele noduroasă, pot fi tratați la fel ca și castraveții persani și englezești.
Așadar, poate este timpul să începi să gătești castraveți. Gândește-te la legumele pe care le mâncăm, adesea, crude, dar care, de asemenea, sunt delicioase și gătite. Coacem ridichii, grillăm pepenele, iar supa de pui cu tăiței nu ar fi la fel fără țelină, după cum bine știm. Deci, nu presupune greșit, că folosim castraveții doar pentru salate și ca topping pentru salate de varză – deși îi iubim și așa.