ONG-ul Foodwatch, asociaţia franceză Liga împotriva cancerului şi aplicaţia franceză de nutriţie Yuka au lansat marţi o petiţie comună prin care interzicerea aspartamului, un îndulcitor controversat pe care-l consideră periculos pentru sănătate, relatează agenția de știri AFP, citată de News.ro.
Aspartamul – prezent potrivit Foodwatch în peste 6.000 de produse, mai ales ”uşoare” (light) ca de exemplu sucuri fără zahăr, iaurturi sau gumă de mestecat – este autorizat din 1988 în Franţa şi provoacă dezbateri cu privire la riscurile pe care acest îndulcitor artificial le poate avea asupra sănătţii.
În 2023, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îl clasa drept ”posibil cancerigen pentru om”.
Potrivit preşedintelui Ligii împotriva cancerului (Ligue contre le cancer), Philippe Bergerot, citat în comunicatul comun, nu există ”niciun motiv să se permită ca oamenii să fie expuşi unui risc de cancer întru totul evitabil”.
Alte studii au relevat riscuri legate de diabet sau de naştere prematură în legătură cu consumul de aspartam.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Acest aditiv – care apare pe etichete drept E 951 – a fost reevaluat în 2023 de către Agenţia Europeană a Securităţii Alimentelor (EFSA) însărcinată cu evaluarea produselor de pe piaţa alimentară europeană – fără să fie pus în discuţie.
Potrivit unui raport Foodwatch cu privire la aspartam – publicat toţi marţi – „aproape trei sferturi dintre studiile privind aspartamul considerate fiabile de EFSA au fost finanţate sau influenţate de industria (agroalimentară), ceea ce pune în discuţie credibilitatea evaluării riscurilor şi astfel aprobarea aspartamului” de către instituţia europeană.