Un bar sau un restaurant, într-o zonă rurală, ajută la îmbunătățirea nivelului vieții și reducerea depopulării/ „Când dispare un bar, dispare și un sat”

bar, restaurant, rural Foto: Casa Cipriano

Mersul regulat la un bar sau un restaurant pentru a lua masa sau a bea ceva poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu stres sau anxietate. Mai mult decât atât, în zonele rurale, aceste afaceri pot acționa ca un scut împotriva depopulării, potrivit experților prezenți la Madrid Fusión, scrie EFE Agro.

Târgul din capitala Spaniei a găzduit masa rotundă „Baruri și taverne împotriva singurătății”, unde diferiți reprezentanți ai sectorului horeca și-au împărtășit experiențele despre cum poate acest domeniu să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor.

Barurile ca agenți comunitari ai sănătății mintale

Anna Ramírez, coordonatoarea Proiectului Salsa, a prezentat detaliile unei inițiative realizate cu persoane care suferă de singurătate nedorită, demonstrând că „restaurantele tradiționale sunt și agenți comunitari de sănătate”.

Proiectul, dezvoltat de Fundația Alícia împreună cu Unitatea de Cercetare și Inovare a ICS Cataluña Central, a urmărit evoluția a 90 de locuitori din Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona) cu probleme de anxietate și calitate a vieții, împărțiți în două grupuri.

“Unui grup i s-a propus să ia masa de două ori pe săptămână la un restaurant, participând și la un atelier despre alimentația sănătoasă, în timp ce celălalt grup nu a primit nicio recomandare”, a explicat Ramírez.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Rezultatele au fost „foarte pozitive”: persoanele care au mers la restaurant și-au îmbunătățit calitatea vieții, și-au redus anxietatea și au înregistrat o scădere de până la 25% a vizitelor la urgență și a internărilor în spital.

Socializarea ca factor de sănătate

Sergio Gil, președintele Fundației Restaurante Sustenabile, a folosit expresia populară „Mă simt rău, du-mă la bar” pentru a evidenția faptul că sănătatea nu înseamnă doar bunăstare fizică, ci și socializare și „contact uman”.

În special în zonele rurale, unde populația este mai îmbătrânită, Gil a subliniat că barurile și restaurantele „fac parte din identitatea colectivă”. „Când dispare un bar, dispare și un sat”, a avertizat el.

Barurile, esențiale pentru economie și comunitate

Secretarul general al Hostelería de España, Emilio Gallego, a atras atenția asupra faptului că, atunci când dispar barurile și restaurantele, comunitatea pierde un spațiu esențial de socializare, ceea ce afectează direct bunăstarea oamenilor.

De asemenea, impactul economic este semnificativ: un studiu recent arată că micile localități care nu au baruri „își pierd 50% din potențialul de rentabilitate turistică”.

“Trebuie să menținem barurile, deoarece ele contribuie la stabilizarea populației”, a concluzionat Gallego, subliniind importanța acestor afaceri pentru echilibrul economic și social al comunităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *