Barcelona este renumită pentru diversitatea sa culinară, găzduind o varietate impresionantă de restaurante care reflectă bogăția gastronomică a orașului. Există mii de restaurante în Orașul Condal, variind de la localuri tradiționale catalane sau spaniole, baruri de tapas și până la restaurante internaționale și inovatoare. Între ele restaurante celebre, inclusiv unele cu stele Michelin sau făcând parte din rețele internaționale de lux.
Aceste cinci noi nume, apărute în 2024 pe harta gastronomică a orașului nu au stele pe firmament, dar au în schimb mâncare bună și atmosferă ca acasă, relatează Gastronosfera.
Bruma
Situat în zona aglomerată din centru, Bruma s-a consolidat rapid ca unul dintre cele mai populare restaurante din Barcelona în 2024. Creat de fondatorii renumitului Soma, oferă o experiență unică ce îmbină bucătăria spaniolă și catalană, reinterpretând preparatele tradiționale cu note foarte personale și autentice.
Urmărind o filosofie ce maximizează calitatea produselor și o prezentare minimalistă, Bruma surprinde cu reinterpretări ale clasicelor cum ar fi calamarii andaluzi, creveții cu usturoi sau paella del senyoret, folosind aceleași ingrediente, dar aplicând tehnici și metode inovatoare. Toate acestea într-un ambient sofisticat și relaxat, unde poți savura tapas și preparate creative la prețuri accesibile. Nu ratați desertul de flan de ou, dacă treceți pe aici.
Fidelio
Un nou colț italian și-a făcut loc în Barcelona, lângă Parcul Turó. Este vorba despre Fidelio Trattoria, un restaurant relaxat, cu o atmosferă familială, trendy și extrem de “instagramebil” datorită designului său interior atent și farfuriilor spectaculoase.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Pentru a deschide apetitul, încearcă provola sau anghinarea cu cremă de foie, perfecte pentru a pregăti papilele gustative. Vedeta meniului este pizza Rubirosa, inspirată din stilul New York, cu un blat subțire și crocant. Dacă ești fan al pastelor, nu rata spaghetele carbonara sau Mafaldine Trufa cu gălbenuș de ou și parmezan. Pentru un final dulce, crostata cu Nutella este de neratat.
Garum
Situat în piața Sant Gervasi, în zona de nord a Barcelonei, Garum este un restaurant de cartier primitor, unde te vei simți ca acasă. Acasă la catalani. Printre preparatele cele mai apreciate se numără crochetele de fricandó, cu o combinație perfectă de carne și ciuperci, și cele de curry, aromate și exotice.
Meniul său, care variază în funcție de sezon, include delicii precum steak tartar, caneloni cu carne de curcan și foie sau crochetele de cod cu sos romesco. Potrivit managerului Ricard Torres, restaurantul a evoluat dintr-un magazin de vinuri, mezeluri și conserve, devenind un loc unde poți chiar să iei mâncare la pachet. La prânz, de luni până vineri, se poate savura un meniu complet de 16 €, care include un aperitiv, un fel principal, desert și băutură. Numele restaurantului aduce un omagiu „garumului”, un sos de pește din Roma antică, considerat o delicatesă.
Casa Chiquita
Dacă ești în căutarea unei terase unde să savurezi un vermut într-o atmosferă liniștită, departe de agitația orașului, Casa Chiquita este locul ideal. Situat în centrul comercial La Illa, pe celebrul bulevard Diagonal, acest restaurant oferă tapas clasice irezistibile, precum gildas, crochete de casă, torreznos și cartofi bravas, care sunt deja faimoși.
Pentru toate gusturile, meniul include platouri cu brânzeturi, mezeluri și opțiuni vegane, cum ar fi hummus sau ardeii Padrón, perfecte pentru a fi împărțite. Alte preparate de neratat sunt salata rusească, salata cu burrata, sandvișul cu ciuperci sau mallorquína. În timpul săptămânii, meniul zilnic de 12,50 € include două feluri de mâncare, băutură și desert. Există și meniuri afterwork, perfecte pentru a te relaxa după o zi lungă de muncă sau cumpărături.
Aüc Bar
Aüc Bar este cea mai nouă aventură gastronomică din Barcelona, inițiată de Joan Martínez și Takeshi Somekawa, care propun un gastrobar în cartierul El Putxet. Conceptul aduce un omagiu tapas-urilor și preparatelor catalane clasice, oferind un meniu onest și autentic, bazat pe produse locale de calitate.
Preparate simple, precum calamarii pane, merluciu în sos verde sau vinete la cuptor cu mentă, devin adevărate delicii prin execuția lor excelentă. Alte specialități includ ciuperci sotate cu ceapă și gălbenuș de ou, chifteluțe cu sepie sau macaroanele în trei variante originale: “ale mătușii”, “ale verișoarei” și “ale fostei soacre”, cu coaste și cârnați.