În urmă cu opt ani, un tânăr francez, pasionat cunoscător al brânzeturilor din Hexagon, a deschis un mic spațiu, într-un colț dintr-o piață din Spania. Vinde felurite brânzeturi aduse de la el din țară și le povestește clienților cum degustă brânza francezii, cu ce vin trebuie combinată și de ce e mai plăcut să o mănânci pe stradă.
„Aceasta vine din Alsacia. Am acest tip Tomme de capră, originar din Chambéry, este 100% maturată în pivniță, 100% de casă. Mai am și
brânzeturi cremoase, foarte interesante”.
„Aici (arătând spre a doua vitrină – n.r.) am brânză din lapte de vacă. Cea mai recunoscută în Franța este Reblochon, brânza pentru a face “tartiflette”. Este o brânză cremoasă, pe care o pui deasupra cartofilor, când îi gătești (pentru gratinat am spune noi – n.r.). Am Langre. Langre este o brânză maturată în șampanie franțuzească. E foarte interesantă, are gustul vinului spumos. Aici avem Emmental, Brie, Brie cu trufe, Saint-Nectaire, este o brânză din centrul Franței.care are o aromă de pământ bătătorit, de flori de câmpie, de iarbă. Termignon, de exemplu, este o brânză din Alpi, din Chamberry. O brânză cu gust puternic, foarte puternic și o aromă foarte interesantă, de asemenea. Aceeași brânză Tomme artizanală, pe care văam prezentat-o mai devreme, preparată din capră, este aici și de vacă, are un gust ușor mai blând de fum, de flori”.
„Aceasta este o brânză cu busuioc și semințe de pin de aceea este verde. E foarte bună. Originară din Berry, la sud Paris cu 250 km”.
„Întotdeauna, (am lucrat) cu piețele externe. Este foarte diferită vânzarea de brânză în Franța, de cea de aici (din Spania – n.r.). Acolo se face pe stradă, oamenii au un cuțit și un vin bun și cumpără brânzeturi”.
„Nu, în Franța există 1.295 de soiuri diferite”.
„Trei ani, da, trei sau patru ani, mai mult sau mai puțin. Dar recunoscute, sunt doar 800 de feluri de brânză, pentru că există o mulțime de brânzeturi de la producători mai mici care nu sunt toate recunoscute. Și un vin bun pentru a însoți brânza … este întotdeauna important”.
„Întotdeauna! De exemplu. brânza de capră se mănâncă, de preferință, cu un vin roșu bun, iar cea de vacă merge mai bine cu un vin alb”.