Pe măsură ce noul an începe și mulți dintre noi promit să adopte obiceiuri alimentare mai sănătoase, bătălia „superalimentelor” poate deveni copleșitoare. Pentru a simplifica această căutare, experții în nutriție au conceput, potrivit express.co.uk, ceea ce ei susțin că este cea mai sănătoasă masă posibilă.
După ce au evaluat critic peste 4.000 de afirmații legate de sănătate și le-au redus la 222 credibile, experții au dezvăluit cele mai bogate ingrediente în nutrienți care compun o cină exemplară în trei feluri. Dr. Paul Berryman, șeful Leatherhead Food Research, a elaborat, la un moment dat, o definiție a mesei ideale pentru servit în avioane, după care a decis să aplice o viziune mai largă prin cercetările sale.
Cea mai sănătoasă masă din lume are somon la felul întâi, pentru sănătatea inimii
Meniul final, formulat științific, promite un amestec echilibrat de vitamine, proteine și elemente esențiale pentru sănătate. Ești curios care poate fi „cea mai sănătoasă” masă compusă din trei feluri?
Primul fel include o terină delicioasă de somon însoțită de o salată de frunze amestecate, asezonată cu ulei de măsline extra-virgin de înaltă calitate.
Somonul este bogat în acizi grași Omega-3, cunoscuți pentru îmbunătățirea sănătății inimii și a celei circulatorii, ameliorarea disconfortului articular și prevenirea inflamațiilor pielii. Mai mult, uleiul de măsline are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv un studiu din 2018 care a evidențiat potențialul polifenolilor săi în reducerea riscurilor de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și cancer mamar, potrivit Surrey Live.
Chiar și expertul în sănătatea intestinală, profesorul Tim Spector, îl recomandă, afirmând „Nu folosesc aproape deloc unt, aleg întotdeauna uleiul de măsline.”
Cea mai sănătoasă masă din lume are ca fel principal o tocăniță de pui cu linte, pentru reglarea glicemiei
Piesa centrală a mesei, adică felul principal, este o tocăniță de pui cu linte, însoțită de o amestec de legume. De asemenea, se renunță la cartofii sau orezul obișnuit, în favoarea unui rulou din cereale integrale, bogat în fibre. Puiul este o alegere excelentă pentru cei care doresc să construiască masă musculară slabă, iar lintea are un aport de acid pantotenic, cunoscut sub numele de „mâncarea creierului.”
De asemenea, lintea este esențială în reglarea nivelurilor de zahăr din sânge, datorită indicelui glicemic scăzut, care încetinește eliberarea energiei în sânge.
Cea mai sănătoasă masă din lume include un desert delicios și fără zahăr
Planul pentru cea mai sănătoasă masă din lume nu omite dulciurile. Rețeta dr. Berryman include un blancmange delicios (budincă) din iaurt, cu nuci și un sos caramel sănătos, fără zahăr.
„Alimentele sănătoase nu trebuie să fie plictisitoare. Indiferent cât de sănătoase sunt, dacă alimentele nu sunt delicioase, nu se vor vinde,” a subliniat dr. Berryman, accentuând importanța gustului în promovarea alimentelor nutritive.
Savurând iaurtul, ce conțin culturi active de bacterii, poți face minuni pentru sănătatea digestivă, iar beneficiile iaurtului se extind la îngrijirea dentară, calitatea sângelui și reglarea glucozei. Între timp, nucile își câștigă titlul de superaliment, deoarece sunt bogate în acizi grași omega-3, antioxidanți și vitamina E.
De asemenea, nucile sunt recunoscute pentru îmbunătățirea sănătății inimii, dar și pentru beneficiile cognitive, fiind legate de îmbunătățirea funcției cerebrale.
Dr. Emma Patel, expertă în sănătatea creierului, a explicat: „Combinația lor unică de nutrienți sprijină conexiunile neuronale sănătoase, susținând abilități critice de gândire și rezolvare a problemelor.”
Dar trebuie să ținem cont și de faptul că, deseori, chiar și superalimentele au limitele lor, la fel ca orice altceva.
În ciuda faptului că somonul este încărcat cu grăsimi sănătoase, proteine, vitamine B, potasiu și seleniu, acesta poate fi contaminat cu metale grele și alți poluanți din mediu. Drept urmare, experții recomandă consumul acestui pește doar de două sau trei ori pe săptămână.