Deși pare că poate am epuizat cumva ideile de mese de post, în realitate declinările legumelor sunt practic infinite. Iar când vine vorba de broccoli, nu este doar versatil și se poate prepara în multe feluri, dar avantajele sunt multiple: sănătos, rapid de pregătit, merge în mai multe combinații aromatice. Și, mai ales, merge făcut azi și consumat mâine, conservându-l bine la frigider.
Dar nu numai: este una dintre legumele care se pot găti cu succes la microunde. Și în iureșul de azi al pregătirilor pentru masa de Crăciun, rețeta de mai jos poate reprezenta soluția pentru un prânz pe repede înainte. Iar cui i se pare prea puțin, în lipsa unei fripturi alături, poate aștepta ziua de mâine asociind la broccoli niște paste sau câțiva cartofi. Iar a doua zi poate fi garnitura perfectă pe lângă friptura de Crăciun.
Ingrediente pentru 4 porții de broccoli la microunde
1 kg de broccoli, circa 2 bucăți
4-5 linguri de ulei
2 bulbi de usturoi
1 ardei iute crud sau paprika iute
sare, piper
Procedeu
Așezăm buchețelele de broccoli într-un bol de sticlă care poate merge la microunde, acoperindu-le cu folie de plastic. Se gătesc circa 2-3 minute, până sunt aproape gata, funcție de puterea cuptorului.
În acest timp, într-o tigaie antiaderentă cu câteva linguri de ulei adăugăm usturoiul și ardeiul iute tăiate bucățele mici. Se ține la foc mediu preț de 1-2 minute, cât să se aromatizeze uleiul, iar la final se completează cu sare și piper.
Când broccoli din cuptorul cu microunde sunt aproape gata, se înlătură folia de plastic, se adaugă uleiul aromatizat, se amestecă și se mai pornește cuptorul preț de un minut, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Se servește cu o felie de pâine prăjită, cu paste, cartofi sau orez. Sau ca garnitură la friptură. Este un meniu lipsit de proteine, dar poate fi acceptabil ca excepție, având în vedere că de mâine încolo balanța riscă să se dezechilibreze în sens opus, al excesului de proteine.
În cazul în care nu ținem să fie un preparat de post, se poate folosi unt în loc de ulei, rotunjește aroma finală a legumelor. Și le putem completa și cu brânzeturi rase direct în farfurie.