Folosim des în perioada sărbătorilor esență de vanilie pentru prăjituri. Dar puțină lume știe exact din ce este extrasă esența de vanilie. Este de preferat, pentru aromă, savoare și deoarece dorim să folosim cât mai mult ingrediente naturale, să alegem varianta unei păstăi de vanilie.
Dintr-o păstaie de vanilie proaspătă, în prăjitură se folosesc doar semințele. Sunt foarte ușor de scos dacă știi pașii care trebuie urmați.
Mai întâi așezăm vanilia pe un tocător și, cu un cuțit ascuțit, tăiem stratul de deasupra. Avem grijă să nu atingem partea de jos a păstăii.
Apoi, depărtăm cele două laturi tăiate și cu un cutit cu lamă fină „radem” toate semințele de pe coaja acum întinsă pe tocător.
Recoltăm cu grijă de pe tocător și lama cuțitului toate semințele și ce nu folosim imediat păstrăm într-o cutie ermetic închisă. Nu aruncați nici teaca păstăii, o puteți pune la fiert în lapte pentru a-l aromatiza.